Sijaintialueiden poistaminen voi tuoda ongelmia, jos apteekit alkavat keskittyä esimerkiksi kauppakeskuksiin, joissa on apteekkeja jo ennestään. Näin ei ole ainakaan toistaiseksi Fimean mukaan käynyt. kuva: Jan Sandvik
Uutinen

Helsingin uudet apteekit tulossa pian haettaviksi – Meilahden apteekkari valittiin jo

25.04.2022 | 14:14

Teksti : Erja Elo

Helsingin apteekit voivat nykyään sijoittua vapaasti ja kaupunkiin on tulossa viisi uutta apteekkia. Fimea on vuodesta 2016 lisännyt apteekkien määrää Suomessa perustamalla yli 40 uutta apteekkia.

Helsingin apteekit ovat saaneet joulukuun lopulta lähtien sijoittua vapaasti kaupungin alueella, koska aiemmin voimassa olleet 15 Helsingin apteekkialuetta yhdistettiin samaksi sijaintialueeksi. Ainoastaan Meilahden sairaala-alue on rajattu omaksi alueekseen, koska Fimea on halunnut turvata apteekkipalveluiden saannin alueella. 

Fimean teki päätöksen sijaintialueiden yhdistämisestä marraskuussa ja päätös tuli lainvoimaiseksi joulukuussa, koska päätöksestä ei valitettu.

Samalla Helsinkiin perustetaan viisi kokonaan uutta apteekkia. 

– Fimea laittoi ensivaiheessa haettavaksi Meilahden sairaala-alueelle sijoittuvan apteekin, koska asia oli kiireellinen. Apteekkiin on jo valittu apteekkari. Muut neljä apteekkia kuulutetaan haettavaksi mahdollisimman pian, kertoo yliproviisori Juha Sinnemäki Fimeasta.

Helsingin apteekkarit varoittivat keskittymisestä

Helsingin apteekkariyhdistyksen puheenjohtaja Anna Schoultz kertoi Apteekkari-lehdelle aiemmin, että Helsingin nykyiset apteekkarit eivät vastusta uusien apteekkien tuloa.

Sijaintialueiden poistaminen voi Schoultzin mukaan kuitenkin tuoda isoja ongelmia, jos apteekit alkavat keskittyä esimerkiksi vilkkaisiin kauppakeskuksiin, joissa on apteekkeja jo ennestään.

Näin ei ole ainakaan toistaiseksi Fimean mukaan käynyt.

– Vielä mikään Helsingin apteekeista ei ole sijoittunut uuteen paikkaan sijaintialueiden muuttamisen jälkeen, Sinnemäki kertoo.

Fimea: Ei aiheuta keskittymistä

Fimea haluaa turvata apteekkien vapaalla sijoittumisella lääkehuollon toimivuutta ja apteekkipalveluiden saatavuutta.

Se ei pidä todennäköisenä, että sijaintialueiden poistaminen aiheuttaisi Helsingissä apteekkien keskittymistä ja laajojen alueiden jäämistä ilman apteekkipalveluita.

– Jos apteekkitoimipisteiden siirtyminen johtaa apteekkipalveluiden saatavuuden merkittävään heikentymiseen jollakin alueella, ryhtyy Fimea selvittämään tarvetta lisätä apteekkipalveluita, Sinnemäki sanoo.

Samoin jos lääkkeiden saatavuus jollakin Helsingin alueella heikkenisi merkittävästi, ja uudetkaan neljä apteekkitoimipistettä eivät auttaisi lääkkeiden saatavuuden varmistamisessa, Fimea ryhtyisi selvittämään uudelleen tarvetta lisätä apteekkipalveluita Helsingissä.

Suomeen yli 40 uutta apteekkia

Fimea käynnisti vuonna 2016 selvityksen, jonka tuloksena Suomeen on perustettu yli 40 apteekkia viiden vuoden sisällä.

Apteekeista suurin osa on ollut kokonaan uusia apteekkeja, kaksi on uusia sivuapteekkeja ja viisi on sivuapteekeista itsenäisiksi muutettuja apteekkeja.

Eniten uusia apteekkeja on perustettui Espooseen, johon on saatu tähän mennessä yksi apteekki ja muut viisi odottavat yhden proviisorihakijan valitusten takia.

Vantaalla on jo avannut kaksi uutta apteekki. Oulussa on tulossa hakuun kolme apteekkia. Seuraavana uusista apteekeista avautuu Apteekki Koivuhaka Vantaalle toukokuussa.

Uusia apteekkeja on tähän mennessä avattu myös esimerkiksi Turkuun, Ylivieskaan, Naantaliin, Mäntsälään, Valkeakoskelle, Hyvinkäälle, Järvenpäähän ja Vihtiin. Lisäksi sairaalan yhteyteen on avattu apteekit Espoossa, Kuopiossa ja Tampereella. Myös Porissa apteekki on aloittamassa toimintaansa sairaalan yhteydessä.

Suomessa toimi vuoden 2021 lopussa 823 apteekkitoimipistettä, joista yksityisiä pääapteekkeja oli 630, yksityisten apteekkien sivuapteekkeja 175, yliopistojen apteekkeja 2 ja Helsingin Yliopiston Apteekin sivuapteekkeja 16.

 

Juttua muokattu 26.4. klo 9.08. Korjattu tieto Oulun uusista apteekeista. Apteekkeja ei ole vielä avattu, vaan ne ovat vasta tulossa hakuun.