Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logistiikkatiimit valmistelemassa lääketoimituksia Ukrainaan. Kuva: Remi Decoster / Lääkärit Ilman Rajoja
Uutinen

Sota runnoo terveydenhuoltoa Ukrainassa

31.05.2022 | 14:32

Teksti : Hanna Hyvärinen

Haasteena ovat muun muassa nopeasti vaihtuvat tilanteet ja tarpeet. Suomessa apteekit ovat keränneet aktiivisesti lahjoituksia ukrainalaisten auttamiseksi.

Venäjän yli kolme kuukautta kestänyt hyökkäys Ukrainaan uhkaa romuttaa Ukrainan terveydenhuollon. Etenkin kroonisesti sairailla ukrainalaisilla on suuria haasteita päästä terveydenhuollon piiriin. Monilla alueilla terveydenhuollon palveluja ei yksikertaisesti ole tarjolla ja myös monet apteekit on jouduttu sulkemaan.

Useat kansainväliset järjestöt ovat toimittaneet Ukrainaan apua, kuten lääkkeitä ja hoitotarvikkeita, mutta etenkin pahimmille sota-alueille apua on ollut vaikeaa saada perille. Pulaa on ollut etenkin perussairauksien – kuten verenpainetaudin, astman ja diabeteksen – hoidossa käytetäistä lääkkeistä

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön avustustyöntekijä, anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio kertoi toukokuussa järjestön tiedotustilaisuudessa, että ongelma on monisyinen. Lääkkeiden normaalit toimitusketjut eivät toimi, ja samaan aikaan pahimmille sota-alueille ovat muiden paettua jääneet juuri ne ihmiset, jotka ovat liian huonokuntoisia lähteäkseen. Jääneet ovat usein vanhuksia ja perussairauksista kärsiviä, jotka eivät nyt saa tarvitsemaansa lääkitystä.

Haasteita asettaa myös se, että eri alueiden tilanteet ja tarpeet vaihtelevat ja voivat muuttua hyvinkin nopeasti. 

– Oikeanlaisen avun tarjoaminen oikeaan aikaan on haastavaa, hiljattain Ukrainan avustusmatkalta palannut Kallio kertoi.

Lääketoimituksia tarpeiden mukaan 

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lisäksi Ukrainaan toimittavat lääkeapua muut kansainväliset järjestöt, kuten kansainvälinen Punainen Risti. Suomen Punainen Risti (SPR) lahjoittaa kansainväliselle järjestölle keräysvaroja, joilla kansainvälinen järjestö hankkii lääkkeet ja toimittaa ne perille joko suoraan itse tai Ukrainan Punaisen Ristin kautta. 

Myös Punainen Risti korostaa, että lääketoimituksissa on reagoitava kulloisiinkin tarpeisiin.

– Kansainvälinen Punainen Risti tietää, mitä Ukrainassa tarkalleen tarvitaan ja kuka lääkkeet ottaa vastaan. Näin emme lähetä alueelle sattumanvaraisesti mitä tahansa lääkkeitä, kertoi SPR:n hankintapäällikkö Ritva Lahti Apteekkari-lehdelle aiemmin keväällä.

Sekä Lääkärit Ilman Rajoja että SPR korostavatkin, että tavallisille ihmisille paras tapa auttaa ukrainalaisia Ukrainassa ovat rahalahjoitukset avustusjärjestöille. Näin apua voidaan räätälöidä sen mukaan, mitä missäkin milloinkin tarvitaan.

Apteekkiala tehnyt useita lahjoituksia

Suomessa apteekkiala on kerännyt aktiivisesti apua Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseksi. Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekit ovat lahjoittaneet yli 115 000 euroa ukrainalaisten auttamiseksi. Lahjoituksia on tehty muun muassa SPR:n, Unicefin, Kirkon Ulkomaanavun sekä Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Suomen Apteekkariliitto lahjoitti helmikuun lopussa 10 000 euroa ukrainalaisten auttamiseksi. Liiton tytäryhtiö Medifon puolestaan lahjoitti Ukrainaan keväällä yli 10 000 eurolla haavanhoitotuotteita. Medifon on lisäksi ollut mukana toimittamassa terveydenhuollon tarvikkeita Ukrainaan osana EU:n hätäapua.

Apteekit ovat auttaneet Ukrainaa myös paikallisten keräysten kautta. Esimerkiksi Rajaton Farmasia ry keräsi huhtikuussa sidetarvikkeita Ukrainan syrjäisillä seuduilla toimiville pienille avustusjärjestöille ja kenttäsairaaloille. Apteekkarit valitsivat lahjoitukset tuotelistalta ja Medifon siirsi ne varastostaan Ukrainalaisten yhdistyksen kuljetuksiin.