Tarve uusille Alzheimer-lääkkeille on suuri, sillä markkinoilla ei ole aiemmin ollut hoitoa, joka hidastaisi taudin etenemistä.
Uutinen

Uusi lääke voi hidastaa Alzheimeria – ainakin vähän

24.04.2023 | 08:34

Teksti : Virpi Ekholm

Lekanemabi jarrutti tutkimuksissa muistin heikkenemistä, mutta aiheutti myös vakavia haittoja.

Yhdysvalloissa on hyväksytty käyttöön jo toinen uusi Alzheimer-lääke, jonka uskotaan hidastavan taudin etenemistä. Kuten aiemmin hyväksytty adukanumabi, myös lekanemabi on vasta-aine, joka vähentää beeta-amyloidin kertymistä aivoihin Alzheimerin taudissa. 

Puolitoista vuotta kestäneessä, noin 1 800 potilaan tutkimuksessa lekanemabi hidasti muistin heikkenemistä varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla. 

– Lumeeseen verrattuna ero oli keskimäärin 27 prosenttia. Tulos oli tilastollisesti merkitsevä, mutta ei kovin dramaattinen, sanoo neurologi, professori Juha Rinne Turun yliopistosta. 

Rinteen mukaan lääke vaikuttaa todennäköisesti sitä tehokkaammin, mitä varhaisemmassa taudin vaiheessa se aloitetaan. Tutkimuksessa potilailla oli todettu joko lievä kognition heikentyminen tai lievä Alzheimerin tauti. 

– Tarve uusille Alzheimer-lääkkeille on suuri, sillä markkinoilla ei ole aiemmin ollut hoitoa, joka olisi hidastanut taudin etenemistä. Tämäkään lääke ei silti pysäytä tautia kokonaan, Rinne huomauttaa. 

Molemmat uudet lääkkeet voivat aiheuttaa myös haittoja, kuten turvotusta ja mikroverenvuotoja aivoissa. Lekanemabilla näitä haittoja sai 13 prosenttia, adukanumabilla peräti 41 prosenttia tutkituista. 

Myös korkeat kustannukset voivat estää hoidon käyttöönottoa. 

– Yhdysvalloissa lekanemabin hinta on noin 26 000 dollaria vuodessa. Lääkehoito on myös käytännössä hankala toteuttaa, sillä se annetaan infuusiona laskimoon kahden viikon välein, Rinne kertoo. 

Lekanemabille on haettu vastikään myyntilupaa myös Euroopassa. Adukanumabin myyntilupahakemus sen sijaan peruttiin Euroopassa viime vuonna, koska tutkimusnäyttö ei olisi riittänyt sen hyväksymiseen. 

Yhdysvalloissa adukanumabin myyntilupa on ehdollinen, eli viranomaiset edellyttävät lääkeyhtiöltä lisää tutkimuksia, joilla hoidon teho voidaan varmistaa. 

– Adukanumabi on markkinoilla Yhdysvalloissa, mutta sitä ei aktiivisesti markkinoida, koska monet vakuutusyhtiöt eivät ole hyväksyneet sitä korvattavaksi, Rinne toteaa.