Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät ovat monille tarpeen. Kuva: iStock
Uutinen

Tutkimus: Valtaosa suomalaisnuorista saa riittävästi D-vitamiinia

27.02.2023 | 09:42

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Noin kolmanneksella 15–17-vuotiaista D-vitamiinitasot jäävät alhaisiksi. Nuorten tärkeimmät D-vitamiinin lähteet olivat D-vitamiinilisät sekä maito ja kasvismargariinit, joihin on lisätty D-vitamiinia.

Suurin osa suomalaisista 15–17-vuotiaista saa tarpeeksi D-vitamiinia, mutta silti noin kolmanneksen D-vitamiinitasot jäävät alhaisiksi. Tärkeimmät D-vitamiinin lähteet tässä ikäryhmässä ovat D-vitamiinivalmisteet ja maito.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin 265 kuopiolaisnuoren D-vitamiinin saantia, veren D-vitamiinipitoisuuksia sekä ruokavaliot ja elintavat.

Tulosten perusteella nuorten D-vitamiinin saanti oli pääosin hyvällä tasolla, mutta noin joka neljännellä päivittäinen saanti jäi alle suositusten eli alle 10 mikrogrammaan päivässä. D-vitamiinin pitoisuus veressä oli liian pieni eli alle 50 nmol/l noin joka kolmannella.

Nuorten tärkeimmät D-vitamiinin lähteet olivat D-vitamiinilisät, maito ja kasvismargariinit ja pojilla myös lihatuotteet. Suomessa maitoon ja margariineihin lisätään D-vitamiinia.

D-vitamiinitasoihin vaikuttivat myös muun muassa ulkomaanmatkat aurinkoisiin maihin sekä se, kuinka paljon nuori ulkoili. D-vitamiinin vajaus oli harvinaisempaa korkeasti koulutetuissa ja varakkaammissa perheissä.

Tulokset osoittavat suomalaisnuorten pääosin saavan riittävästi D-vitamiinia, mutta parantamisen varaakin on. D-vitamiinin vajauksen vaarassa ovat etenkin nuoret, jotka eivät käytä D-vitamiinilisiä tai D-vitamiinilla vahvistettuja elintarvikkeita.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät ovat monille tarpeen.