Vuonna 2030 apteekissa tulostetaan lääkkeitä, valitaan itsehoito geenien mukaan ja hyöd... Lue lisää »

Apteekit tarjoavat asiakkaille liikuntaneuvontaa terveeseen elämään ja sairauksien hoid... Lue lisää »

Ison-Britannia ero saattaa vaikuttaa joidenkin lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden... Lue lisää »

Lääkkeiden saatavuus on heikentynyt vuosi vuodelta ja on nyt Pohjoismaiden heikoin. Lue lisää »

Rouva piristyi ja pystyi itse syömään, kun lääkkeiden murskaus ja verenkiertolääkitys l... Lue lisää »

Terveyspiste avattu Helsingin Kontulankaaren apteekkiin

Apteekki palvelee   16.10.2018 08:54  ERJA ELO

,

Kontulassa on kysyntää sairaanhoitajan palveluille, uskovat proviisori Minna Lähdevuori (vas.) ja sairaanhoitaja Laura Takala.

Itä-Helsingissä sijaitseva Kontulankaaren apteekki alkoi tarjota sairaanhoitajan palveluja syyskuun lopulla.

Matalan kynnyksen terveyspalveluja, vaivaton asiointi, vastaanotolle jopa ilman ajanvarausta. Näitä asioita apteekkari Tuuli Koski halusi tarjota asiakkailleen ja perusti apteekkiinsa sairaanhoitajan pitämän terveyspisteen.

Sairaanhoitaja Laura Takalan vastaanotolle pääsee varmimmin ajanvarauksella, mutta usein hoitoon pääsy onnistuu kävelemällä ovesta sisään, sillä Takala työskentelee muina aikoina apteekin teknisenä työntekijänä.

Sairaanhoitajan palveluille on Kontulassa kysyntää, koska julkisen puolen terveysasema suljetaan useimpina päivinä jo neljältä.

– Laura pystyy ottamaan asiakkaita joustavasti vastaan iltaisinkin, mikä on helpotus erityisesti työssä käyville, kertoo proviisori Minna Lähdevuori.

Kontulan terveyspisteessä asiakkaat voivat mittauttaa verenpaineen, verensokerin ja kolesteroliarvot tai antaa virtsa- ja verinäytteitä, joista selviää esimerkiksi virtsatietulehdus, CRP- tai hemoglobiiniarvo.

Pienet toimenpiteet kuuluvat myös valikoimaan. Takala tekee korvahuuhteluita, tikkien ja punkkien poistoa, pienten haavojen hoitoa ja kinesioteippausta.

– Parin ensimmäisen viikon ajan suosituin palvelu on ollut pneumokokkirokotteen ottaminen, Lähdevuori kertoo.

Terveyspiste on Apteekkariliiton konsepti

Apteekin terveyspiste on Kuopio Innovationin vuonna 2009 käynnistämä toimintamalli, jonka oikeudet Suomen Apteekkariliitto osti vuonna 2014.

Terveyspisteet ovat yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, joilla on alueensa Aluehallintoviraston myöntämä lupa terveydenhuollon palvelujen antamiseen.

Terveyspisteiden tarkoituksena on vähentää terveydenhuollon kuormittavuutta ja tarjota vaihtoehtoja terveyspalveluiden hankkimiseen.