Uutinen

Tärkeää työtä! Savonlinnassa apteekit tukevat stumppausryhmiä

29.08.2017 | 09:09

Teksti : INKERI HALONEN

Jaa artikkeli:

Apteekissa tiedetään, että tupakoinnin lopetus on monelle hermoja raastava projekti ja onnistumiseen vaikuttavat hyvin monet asiat.

Savonlinnassa apteekit ovat lähteneet mukaan Saimaan Syöpäyhdistyksen ja sairaanhoitopiiri Sosterin kanssa toteutettaviin tupakastavieroitusryhmiin.

Savonlinnan LinnanportinUuden Apteekin tai Savon apteekin farmaseutti käy ryhmän ensitapaamisessa kertomassa tupakoinnin haitoista, lopettamisen vaikutuksesta muuhun lääkehoitoon, esittelee erilaisia nikotiinikorvaustuotteita ja auttaa lopuksi lopettajia valitsemaan itselleen sopivat korvaustuotteet lopettamisen tueksi.

Linnanportin apteekin farmaseutti, allergia-, astma- ja nikotiinivastaava Pia Karvinen on käynyt tapaamassa ryhmäläisiä jo parin vuoden ajan.

– Ryhmiä järjestetään noin kaksi-kolme kertaa vuodessa, ja äsken alkoi jo viides ryhmä, jossa apteekkimme on mukana, apteekkari Eija Nousiainen kertoo.

Ryhmäläisillä on usein takanaan useita lopettamisyrityksiä, ja moni on oikeasti motivoitunut viimein lopettamaan. Tarve tiedolle ja tuelle on ilmeinen.

– Kysymyksiä tulee joka kerta niin paljon, että farmaseutin on syytä osata asiansa, hän ei todellakaan pääse helpolla!

Lopettaminen on hermoja raastava projekti

Savonlinnan Uudelle apteekille mukanaolo tupakoinnin lopettamisen tukemisessa on tärkeää.

– Lopettamisesta saatavat terveyshyödyt ovat kiistattomat, ja lopettaminen kannattaa aina, jopa myöhemmällä iällä. Savonlinnan Uusi apteekki on savuton työpaikka, joten meille on siksikin itsestäänselvyys olla tässä yhteistyössä mukana, apteekkari Timo Auvinen kertoo.

Farmaseutti Taru Turto ja apteekkari Timo Auvinen Savonlinnan Uudesta Apteekista.

Apteekissa tiedetään, että tupakoinnin lopetus on monelle hermoja raastava projekti ja onnistumiseen vaikuttavat hyvin monet asiat.

– Apteekkina haluamme olla mukana varmistamassa, että lopettamispäätöksen tehneellä on hyvät tiedot ja taidot nikotiinikorvaushoidon toteuttamiseksi. Tiedämme, että päivittäistavarakaupan puolelta saa erittäin harvoin riittävää opastusta tuotteiden valintaan ja käyttöön, Auvinen toteaa.

Henkilökohtainen opastus on tärkeää

Nousiaisen mukaan farmaseutin jakama tieto ja henkilökohtaiselle tasolle viety vieroitustuotteiden valinta ovat osoittautuneet hyviksi toimintatavoiksi.

– Farmaseuttimme on kokenut, että hän on oikeasti tärkeässä osassa ryhmäläisten sitouttamisessa vieroitukseen. Myös ryhmän vetäjät ovat kokeneet apteekin roolin niin merkittäväksi, että haluavat apteekin olevan mukana aina heti ensimmäisellä kokoontumiskerralla.

Yhteistyö myös monipuolistaa farmaseutin työnkuvaa, Nousiainen muistuttaa.

– Suhtautumista tähän työhön kuvastaa hyvin keskustelumme uusimpaan ryhmään lähdöstä. Kysyin Pialta, jaksaisiko hän mennä uuden ryhmän aloitukseen tiistai-iltana täyden työpäivän jälkeen, ja vastauksena oli " ilman muuta, eihän se rasita, tämä on niin ihana lisä omaan työhön", Nousiainen hymyilee.