Suomi saa koronarokotteet EU:n kautta. Suomen osuus myyntiluvan jo saaneista rokotteista on arviolta 14,3 miljoonaa annosta. kuva: iStock
Uutinen

STM: AstraZenecan rokotteista ei ole tehty päätöstä

27.04.2021 | 15:57

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Suomi on tilannut AstraZenecalta 3,7 miljoonaa koronarokotetta, joista osa on menossa hukkaan, koska rokotettavia ei ole.

Suomessa ei ole tehty päätöstä siitä, mitä ylimääräisille AstraZenecan koronarokotteille tehdään. Osa rokotteista on jo maassa, osa vielä tulossa.

Rokotteiden hankinnasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Muun muassa Ilta-Sanomat julkaisi eilen STT:n uutisen, jossa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi, että ministeriön tulisi tehdä asiassa päätös.

Apteekkari-lehti kysyi asiaa ministeriöstä, josta vahvistettiin, että asia on edelleen kesken.

– Asiasta ei toistaiseksi ole päätöksiä, kertoo STM:n ylilääkäri Sari Ekholm.

Suomeen tulee edelleen AstraZenecan rokotteita, joita on tilattu yhteensä 3,7 miljoonaa annosta. Rokotetta annetaan Suomessa vain 65 vuotta täyttäneille, joilla ei ole todettu suurentunutta riskiä hyytymishäiriöihin.

Osa rokotteista saattaa jäädä käyttämättä, koska AstraZenecalla rokotettavat ihmiset loppuvat pian. THL:n mukaan 65 vuotta täyttäneistä suomalaisista noin 60 prosenttia on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.

Rokotteita tilattu selvästi yli väestön tarpeen

Suomi on mukana Euroopan unionin yhteisissä rokotehankinnoissa. Hankittavien rokoteannosten määrä on selvästi väestön tarvetta suurempi siltä varalta, että kaikki rokoteaihiot eivät valmistu ajallaan tai ollenkaan.

Suomen arvioitu osuus EU:n kautta tulevista myyntiluvan jo saaneista koronarokotteista on 14,3 miljoonaa annosta.

AstraZenecalta tilattujen 3,7 miljoonan rokotteen lisäksi BionNTech-Pfizerin mRNA-rokotetta on tilattu 6,2 miljoonaa annosta, Modernan mRNA-rokotetta 2 miljoonaa annosta ja Johnson & Johnsonin adenovirusvektorirokotetta 2,4 miljoonaa annosta.

Suomeen on saapunut tähän mennessä yli 1,9 miljoonaa rokoteannosta. Yhden henkilön rokottamiseen tarvitaan kaksi rokoteannosta muilla paitsi Johnson & Johnsonin rokotteella, joka annetaan yhdellä pistoskerralla.

– Suomi saa muiden EU-maiden tapaan väkilukuun perustuvan osuuden jokaisen yhteishankintasopimuksen mukaisesta covid-19-rokotemäärästä ja meille tulee riittävästi rokotteita koko väestön rokottamista varten. Olemme myös sitoutuneet rokotesolidaarisuuteen EU:n kanssa ja sitä kautta on väyliä toimittaa rokotteita tarvitseville, Ekholm sanoo.