Norjassa apteekit voivat antaa koronarokotuksia, mikäli kunnat sopivat rokotuksista apteekkien kanssa. Näin toimittiin kuluneena vuonna Oslossa. Kuva: Ingimage
Uutinen

Norjassa apteekit varautuvat auttamaan koronarokotuksissa myös ensi vuonna

24.11.2021 | 07:40

Teksti : Hanna Hyvärinen

Apteekkien oikeutta kirjoittaa reseptejä koronarokotteisiin halutaan jatkaa. Näin apteekit ovat myös rokotusvalmiudessa, mikäli kunnat tarvitsevat niiden apua.

Norjan sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa, että farmasian ammattilaisilla on oikeus kirjoittaa reseptejä koronarokotteisiin myös vuonna 2022. Taustalla on varautuminen kolmansiin koronarokotuksiin ja huoli siitä, mihin terveydenhuollon henkilöstön kädet riittävät, kun pandemia jatkuu ja myös ei-koronapotilaat pitäisi hoitaa, kertoo Apotek.no.

Ministeriö haluaa, että useat eri terveydenhuollon ammattiryhmät voivat tarvittaessa kirjoittaa koronarokotereseptejä.

Farmasian ammattilaiset saivat rokotteille väliaikaisen reseptinkirjoitusluvan aiemmin vuodelle 2021, ja se erääntyy tammikuussa.

Varsinainen rokottaminen apteekeissa edellyttää, että kunnat tekevät siitä sopimuksen apteekin kanssa. Näin toimittiin kuluneena vuonna Oslossa, missä apteekit rokottivat kaupungin apuna tuhansia ihmisiä.

Apteekit valmiita myös rokottamaan

Norjan kansanterveysinstituutin (FHI) mukaan farmasian ammattilaisten reseptinkirjoitusoikeudella on ollut merkittävä rooli siinä, että iso joukko ihmisiä on saatu rokotettua lyhyessä ajassa samaan aikaan, kun terveydenhuoltoa on työllistänyt muun muassa tartuntojen jäljitys. FHI arvioi myös, että sillä, että rokottautumispaikkoja on useita ja rokotuksen voi saada myös virka-ajan ulkopuolella, voidaan nostaa rokotuskattavuutta.

Norjan Apteekkiliiton mukaan apteekkien ammattilaiset ovat valmiita sekä kirjoittamaan että pistämään rokotuksia.

Norjan apteekeilla on vuodesta 2018 ollut oikeus pistää muun muassa influenssarokotuksia.

Puolassa farmasian ammattilaiset saamassa oikeuden pistää influenssarokotteita

Puolassa apteekit saivat puolestaan hiljattain vihreää valoa influenssarokotusten pistämiseen, kun Puolan parlamentti ilmaisi tukensa asetukselle, joka antaisi farmasian ammattilaisille oikeuden pistää influenssarokotuksia aikuisille.

Seuraavaksi asetuksen allekirjoittaa presidentti.

Puolassa apteekeilla ja farmasian ammattilaisilla on pandemian aikana ollut oikeus pistää koronavirusrokotuksia.