Kohonneen verenpaineen hoitotavoitetta tiukennettiin henkilöillä, joiden sydäntautirisk... Lue lisää »

Fimea julkaisee lääkkeiden saatavuushäiriötietoja avoimena datana joulukuun alusta alka... Lue lisää »

Pitkän uran lääketeollisuudessa tehnyt farmaseutti Tarja Lyyra yllättyi tehdessään palu... Lue lisää »

Apteekkari, farmasian tohtori, Risto Kanerva on valittu toiselle kaksivuotiskaudelle Su... Lue lisää »

Liiton syyskokouksessa palkittiin 13 apteekkaria ansiomerkein Suomen Apteekkariliiton j... Lue lisää »

Miten koira suojataan punkeilta?

Punkit  Rokotukset   17.06.2019 13:20  VIRPI EKHOLM INGIMAGE

INGIMAGE, INGIMAGE

Punkit voivat tartuttaa koiraan esimerkiksi borrelioosin tai anaplasmoosin. Koirat saattavat kantaa punkkeja turkissaan sisätiloihin tai muuten tartuttaa niitä ihmisiin.

Kostea ja lämmin alkukesä pitää huolen siitä, että hyttysiä ja punkkeja riittää. Punkit ovat uhka myös lemmikeille, jotka voivat levittää niitää isäntiinsä.

Punkit eli puutiaiset viihtyvät erityisesti kosteassa heinikossa, josta ne tarttuvat helposti esimerkiksi koiran turkkiin.
Punkkeja esiintyy jo lähes koko Suomessa, mutta eniten niitä tavataan rannikolla ja saaristossa. Näillä alueilla lemmikin suojaaminen punkeilta onkin erityisen tärkeää.

Koirien punkkitartuntojen ehkäisyyn on tarjolla jos jonkinmoisia valmisteita. Ovatko ne turvallisia, ja miten niistä valitsisi sopivimman?

Miksi punkit ovat haitallisia koirille, erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio Eläinsairaala Evidensia Tammistosta?

– Punkit voivat tartuttaa koiraan tauteja, kuten borrelioosin tai anaplasmoosin. Molemmat taudit ovat hankalia todeta, koska oireet ovat usein hyvin epämääräisiä ja ne voivat ilmetä pitkänkin ajan kuluttua tartunnasta. Oireina voi olla esimerkiksi kuumeilua, väsymystä, ruokahaluttomuutta ja ontumista.

Todettu borrelioosi- tai anaplasmoositartunta hoidetaan antibiooteilla. Koirille on tarjolla myös rokote, joka saattaa vähentää riskiä sairastua borrelioosiin. Rokote ei estä punkkeja tarttumasta koiraan eikä se siten korvaa muuta punkkilääkityksen tarvetta. Koirat voivat myös tuoda turkissaan punkkeja sisälle kotiin, jolloin ne voivat tarttua ihmisiin.

Millaisia punkkivalmisteita koirille on tarjolla, ja miten ne toimivat?

– Valmisteet voi jakaa kolmeen ryhmään: punkkipantoihin, -liuoksiin ja -tabletteihin. Ne sisältävät eri lääkeaineita, jotka tappavat puutiaisia ja muita ulkoloisia.

Kun punkkipanta on tiukasti koiran ihoa vasten, syntyy hankaussähköä, joka saa punkeille myrkyllisen lääkeaineen erittymään pannasta. Myrkky tappaa punkit, jotka kiinnittyvät koiran iholle, ja osa pannoista myös karkottaa punkkeja koiran turkista. Kovin paksuturkkiselle koiralle panta ei välttämättä sovi, koska sen tulisi olla tiiviissä kosketuksessa ihoon.

Paikallisesti koiran iholle annosteltavat liuokset imeytyvät joko ihon rasvakerrokseen tai verenkierron kautta kaikkialle elimistöön. Näistäkin valmisteista osa tappaa vain iholle kiinnittyneitä punkkeja ja osa toimii myös karkotteina.
Kolmas vaihtoehto on tabletti, joka vaikuttaa koiran verenkierron kautta. Kun punkki kiinnittyy koiran iholle, se saa verta imiessään lääkeainetta ja kuolee.

Osa punkkilääkkeistä vaatii eläinlääkärin reseptin. Tabletit vaativat aina reseptin.

Kuinka tehokkaita valmisteet ovat?

– Lääkkeelliset punkkivalmisteet ovat varsin tehokkaita: ne tappavat kyllä koiran ihoon kiinnittyneet punkit.

Jos liikkuu alueella, jossa esiintyy erityisen paljon punkkeja, voi olla tarpeen valita kaksi tuotetta. Verenkierron kautta vaikuttavan lääkkeen rinnalle voi hankkia esimerkiksi punkkipannan, joka paitsi tappaa, myös karkottaa punkkeja.

Kuinka pitkään valmisteet vaikuttavat?

– Markkinoilla on punkkipanta, jonka vaikutusaika riittää koko punkkikaudeksi. Tarjolla on myös tabletti, jota pitää annostella kahdesti kesässä.

Useimmiten valmisteiden vaikutus kuitenkin kestää vain noin kuukauden ajan kerrallaan. Tästä kannattaa muistuttaa asiakasta apteekissa: annostelu tulisi uusia säännöllisesti valmistajan ohjeen mukaan. Kokemukseni mukaan tämä usein unohtuu.
Jos koiraa pestään usein tai se ui paljon, joidenkin valmisteiden vaikutus voi hiipua ennen aikojaan. Silloin koiralle kannattaa valita verenkierron kautta vaikuttava valmiste.

Ovatko valmisteet turvallisia koirille?

– Useimmiten ne ovat oikein käytettyinä varsin turvallisia. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että eläin ei pääse nuolemaan ulkoisesti annosteltavaa liuosta tai pureskelemaan punkkipantaa.

Joillekin koirille pannat tai liuokset aiheuttavat ihoärsytystä, ja osa koirista saa puolestaan vatsaoireita tableteista. Joskus harvoin valmisteet saattavat aiheuttaa myös neurologisia haittavaikutuksia, kuten väsymystä ja vapinaa. Tällöin on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Jos ensimmäinen valmiste ei sovi koiralle, kannattaa kokeilla toista vaihtoehtoa, jossa on eri vaikuttava aine. Sopiva valmiste löytyy yleensä kokeilemalla.

Entä kissoille tai pikkulapsille?

– Osa koirien punkkivalmisteista on myrkyllisiä kissoille. Apteekissa kannattaakin tarkistaa, onko taloudessa kissoja, ja suositella asiakkaalle turvallista vaihtoehtoa. Myös kissat kannattaa suojata punkeilta, jos ne liikkuvat paljon ulkona. Niille on saatavilla apteekista omia punkkipantoja ja -liuoksia.

Lasten ei saisi antaa koskea lemmikkieläimeen parin tunnin ajan punkkiliuoksen annostelusta eikä nukkua eläimen kanssa vieretysten lääkeaineen annostelun jälkeen. Kun lääke on kokonaan imeytynyt ja eläimen turkki on kuiva, lääkeaineen ei pitäisi enää olla haitallista lapsille.

Punkkipanta voi olla huono vaihtoehto, jos perheessä on niin pieniä lapsia, että heillä on tapana vielä laittaa esineitä suuhunsa.

Voiko valmisteista olla haittaa ympäristölle?

– Osa punkkipannoista ja -liuoksista sisältää aineita, jotka ovat haitallisia kaloille. Jos koira ui paljon luonnonvesissä, kannattaa valita ympäristölle turvallinen valmiste. Osa pannoista tulee poistaa koiralta ennen uintia.

Ovatko yrttipohjaiset karkotteet yhtä tehokkaita kuin lääkkeet?

– Eivät ne kyllä vastaa teholtaan hyönteismyrkkyjä, joita lääkkeelliset tuotteet ovat. Itse en niihin luottaisi, jos halutaan oikeasti torjua punkkeja.

Miten muuten punkkitartuntoja voi torjua?

– Punkkisyyni kannattaa tehdä päivittäin sekä itselleen että koiralle. Ihoon kiinnittynyt punkki poistetaan pinseteillä tai punkkipihdeillä, mahdollisimman läheltä ihoa kevyesti vetämällä.

Arkisto


Verenpaineen hoitoa tulisi aikaistaa ja tehostaa
26.11.2020 08:46 VIRPI EKHOLM

26.11.2020 08:46 VIRPI EKHOLM


Saatavuushäiriöilmoitusten tiedot julkaistaan pian avoimena datana
25.11.2020 09:24 HANNA HYVÄRINEN

25.11.2020 09:24 HANNA HYVÄRINEN


Nyt saa hymyillä – paluumuuttaja näkee apteekeissa valtavan muutoksen
24.11.2020 12:39 TARU VANHALA

24.11.2020 12:39 TARU VANHALA


Risto Kanerva jatkaa Apteekkariliiton puheenjohtajana
20.11.2020 13:30 ERJA ELO

20.11.2020 13:30 ERJA ELO


Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
20.11.2020 10:53 ERJA ELO

20.11.2020 10:53 ERJA ELO


Kelan pääjohtaja: Apteekkien ja terveydenhuollon yhteistyötä tulee lisätä
19.11.2020 14:50 HANNA HYVÄRINEN

19.11.2020 14:50 HANNA HYVÄRINEN


Pekonen: Lääkelain uudistamisesta tulossa hallituksen esitys ennen joulua
19.11.2020 12:12 ERJA ELO

19.11.2020 12:12 ERJA ELO


Antibioottiresistenssi Suomessa vielä verrattain hallinnassa – tilanne voi muuttua nopeasti
18.11.2020 12:14 TARU VANHALA

18.11.2020 12:14 TARU VANHALA


APTEEKKARI 2020 -tapahtumaan ennätysmäärä osallistujia
18.11.2020 09:18 HANNA HYVÄRINEN

18.11.2020 09:18 HANNA HYVÄRINEN


Polvikivut eivät helpota D-vitamiinilla eivätkä omega-3-rasvalla
18.11.2020 08:46 UUTISPALVELU DUODECIM

18.11.2020 08:46 UUTISPALVELU DUODECIM