Ministeri Hanna Sarkkinen myöntää, että joidenkin apteekkien tulos muuttuisi uudistuksen seurauksena tappiolliseksi. Kuva Eeva Anundi
Uutinen

Ministeri myöntää, että osa tappiollisiksi muuttuvista apteekeista olisi paikkakuntiensa ainoita apteekkeja

11.08.2022 | 09:49

Teksti : Hanna Hyvärinen

Kansanedustaja Minna Reijonen kysyi ministeriltä apteekkipalveluiden turvaamisesta apteekkeihin kohdistuvien säästöjen yhteydessä.

Kansanedustaja Minna Reijonen (ps) kysyi kirjallisessa kysymyksessään, miten hallitus aikoo turvata apteekkiverkoston laajuuden ja säilymisen haja-asutusalueilla apteekkeihin kohdistuvien lääkesäästöjen yhteydessä.

Reijosen kysymys liittyi hallituksen esitykseen apteekkeihin kohdistuvista leikkauksista, joilla rahoitetaan hoivahenkilöstön sitovaa vähimmäismitoitusta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen viittaa vastauksessaan pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmakirjaukseen lääkeasioiden uudistuksesta ja toteaa, että sen tavoitteena on parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta ”varmistaen lääketurvallisuus ja neuvonta sekä palveluiden sujuvuus, saatavuus ja saavutettavuus.”

– Tavoitteet pyritään saavuttamaan siten, että muutoksen negatiiviset vaikutukset lääkehuollolle ja apteekkiverkostolle ovat mahdollisimman vähäiset, lääkkeiden käyttäjien maksurasite ei kasva, apteekkipalveluiden ja lääkkeiden saatavuus on jatkossakin turvattu eri puolilla Suomea, Sarkkinen toteaa vastauksessaan.

Kansanedustaja Minna Reijonen kysyi ministeriltä, miten hallitus aikoo turvata apteekkiverkoston laajuuden ja säilymisen haja-asutusalueilla apteekkeihin kohdistuvien lääkesäästöjen yhteydessä. Kuva: Petri Jauhiainen

Tappioita ja ”sopeutustoimia”

Sarkkinen sanoo, että ehdotetun muutoksen vaikutuksia on arvioitu sosiaali- ja terveysministeriön, Fimean ja Kelan yhteistyönä.

– Vaikutusten arvioinnin mukaan on apteekkeja, joiden tulos uudistuksen seurauksena muuttuisi tappiolliseksi. Näistä vain pieni osa sijaitsee paikkakunnalla, joissa on vain yksi apteekki, Sarkkinen muotoilee.

Ministerin mukaan tappiolliseksi painuvien apteekkien on mahdollista tehdä liiketoimintaansa sopeutustoimia.

– Lääkkeiden ja apteekkipalveluiden saatavuuden ei odoteta muutosten vaikutuksesta oleellisesti heikentyvän.

Hallituksen esitysluonnoksen lausuntokierros päättyi maanantaina (8.8.) Hallitus käsittelee lääkesäästöjen toteutusta budjettiriihessään elo-syyskuun vaihteessa.