Suomen suurin ja hauskin hyväntekeväisyyskampanja järjestetään loka-marraskuussa ja var... Lue lisää »

Väsymystä ja huimausta aiheuttavien lääkkeiden karsiminen epäonnistui, kun hoitajat vai... Lue lisää »

Risto Kanerva on hyvää saunaseuraa, joka viihtyy löylyissä ja kestää merivettä. Lue lisää »

Lääkkeiden suorakorvaus, lääkeneuvonta ja lääkkeiden yhteensopivuuden tarkistus ovat su... Lue lisää »

Apteekkari toivoo, että sairaanhoitaja voisi tulevaisuudessa tehdä kotikäyntejä ja myön... Lue lisää »

Ministeri Mäntylä: Apteekkiala tarvitsee sääntelyä

Apteekkijärjestelmä   07.04.2016 08:30  ERJA ELO STT-LEHTIKUVA

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA,

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) kannattaa apteekkitoiminnan sääntelyä. Näin apteekkijärjestelmä säilyy vakaana ja turvallisena – eikä käy, kuten Ruotsissa.

Ministerin päätökseen ovat vaikuttaneet naapurimaiden esimerkit.

Ruotsi veti viime vuonna parasetamolitabletit huoltoasemilta ja kaupoista takaisin apteekkeihin, koska parasetamolimyrkytysten määrä oli lähtenyt kasvuun.

Lisäksi Mäntylä hämmästelee ruotsalaisia apteekkeja, joista ei enää saa perusvalikoimaan kuuluvia reseptilääkkeitä heti mukaansa.

Henkilökunta joutuu tilaamaan reseptilääkkeet muualta, koska oman lääkevaraston pitäminen ei kannata.

– Suomeen ei voida ottaa samaa riskiä. Pidän tärkeänä, että apteekkijärjestelmä säilyy vakaana ja turvallisena. Meidän pitää voida luottaa siihen, että apteekkipalveluja on tarjolla joka puolella Suomea.

Suomen apteekkijärjestelmää ei saa romuttaa

Suomessa ja useissa Euroopan maissa apteekin voi omistaa vain proviisori. Tällä pyritään varmistamaan, että apteekkia johdetaan ammatillisesti niin, että apteekkitoiminnan terveyspoliittiset tavoitteet otetaan huomioon.

Ministerille proviisoriomistajuus sopii.

– Suomen apteekkijärjestelmä on todettu toimivaksi ja kattavaksi. Tietysti aina pitää olla avoimin mielin valmiina käymään keskusteluja, mutta en ole löytänyt yhtään painavaa perustetta, jonka takia apteekkijärjestelmää pitäisi lähteä tältä osin purkamaan.

Yksi keskustelua herättäneistä aiheista on ollut hallituksen kärkihankkeisiin kuuluva sääntelyn keventäminen ja kilpailun edistäminen säännellyillä aloilla.

Mäntylän mielestä turhaa sääntelyä ja normeja täytyy uskaltaa purkaa, mutta kaikki sääntely ei ole suinkaan turhaa. Suomalainen apteekkijärjestelmä tarvitsee sitä, jotta apteekkipalvelut säilyisivät maankattavina.

– Toimivaa apteekkijärjestelmää ei kannata ryhtyä romuttamaan markkinatalouden ehdoilla ja keinoilla, joiden seurannaisvaikutuksia ei osata arvioida riittävän pitkälle. Apteekkialalla tarvitaan sääntelyä, hän sanoo.

Toimipisteiden lisäämistä kannattaa pohtia

Pientä viilausta apteekkijärjestelmään voi kuitenkin tulla. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ilmoitti helmikuun lopulla käynnistävänsä selvityksen, jossa kartoitetaan apteekkipalvelujen alueellista toimivuutta ja tarkastellaan uusien apteekkien perustamistarpeita.

Ministerin mielestä apteekkitoimipisteiden mahdollista lisäämistä kannattaa pohtia.

– Mutta täytyy pitää huoli, ettei miltään osin vaaranneta lääkkeiden saannin varmuutta, hän painottaa.

Ministeri Mäntylä näkee apteekkijärjestelmän erittäin tärkeänä osana suomalaista terveydenhuollon kokonaisuutta.

– Apteekit ovat kiinteä osa terveydenhuoltoa ja merkittävässä osassa, kun puhutaan sairauksien ennaltaehkäisystä ja terveyden edistämisestä. Uskon, että apteekeissa on paljon käyttämätöntäkin potentiaalia, hän sanoo.

Tätä potentiaalia kannattaisi suunnata erityisesti rationaalisen lääkehoidon edistämiseen, joka on yksi maan hallituksen kärkihankkeista.

Apteekin tulevaa roolia arvioidaan pian

Apteekkitoiminnan ja muun lääkehuollon kehittämistyöryhmä teki vuosi sitten tammikuussa useita ehdotuksia apteekkitoiminnan uudistamiseksi.

Joitakin ehdotuksista on jo toteutettu. Esimerkiksi lääkkeiden potilaskohtaista annosjakelua koskeva toimintamalli julkaistiin alkuvuodesta.

Osa ehdotuksista, kuten avo- ja laitoshoidon rajapinnan lääkehuoltoa koskevat ehdotukset, odottavat sote-uudistusta koskevia säädöksiä.

Myös ehdotukset apteekeista annettavista lisäpalveluista vaativat lisävalmistelua.

– Apteekkien kehittämistä ja niiden tulevaa roolia tullaan katsomaan tarkemmin sote-uudistuksen yhteydessä, ministeri sanoo.

Työryhmä ehdotti myös, että apteekit voisivat antaa influenssarokotuksia rokotuskattavuuden parantamiseksi. Vireillä ei ole lakiuudistuksia, joissa esitettäisiin muutosta nykyiseen käytäntöön.

– Jos näyttää siltä, että rokotuskattavuuden lisäämistä tarvitaan, apteekit voisivat olla hyvä vaihtoehto. Asiaan liittyvät vastuu- ja koulutuskysymykset on tietysti mietittävä tarkkaan, Mäntylä toteaa.

Terveyspiste sopii sote-uudistuksen henkeen

Ryhmä pohti myös Apteekkien Terveyspistetoiminnan laajentamista. Sairaanhoitajien tuominen apteekkeihin sopii Mäntylän mielestään hyvin sote-uudistuksen henkeen.

– Apteekin Terveyspisteissä on juuri sitä toiminta-ajatusta, jolla terveyden edistämistä ja hyvinvointia voidaan kehittää. Että tuodaan terveydenhuollon palveluja lähemmäs ihmisiä, sinne missä he muutenkin asioivat.

Tuleva sote-uudistus onkin ministerin mielestä apteekeille enemmän mahdollisuus kuin uhka. Uudistuksessa tarvitaan kaikkia terveydenhuollon ammattiryhmiä, myös yksityisellä sektorilla toimivia.

– Tiedän että apteekeilla on tiiviit yhteydet esimerkiksi kotisairaanhoitoon. Tällaisia rakenteita pitäisi pystyä entisestään vahvistamaan ja kehittämään.

Sote-uudistuksessa terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jäävät kuntien tehtäviksi. Ministeri näkee, että avohoidon apteekit voivat hyvin toimia kuntien kumppaneina.

– Apteekin osaamista voitaisiin hyödyntää monenkin tasoisessa terveyden edistämisessä. Apteekeilla on myös hyvä tilaisuus olla mukana esimerkiksi lääkehoitojen arvioinneissa ja järkeistämisessä, hän pohtii.

Arkisto


Apteekkariliitto Nenäpäivän pääyhteistyökumppaniksi
23.04.2019 09:25 KALLE RIIHIVAINIO

23.04.2019 09:25 KALLE RIIHIVAINIO


Lääkitysremontti kaatui kiireseen
23.04.2019 08:30 SATU MUHONEN

23.04.2019 08:30 SATU MUHONEN


Valmiina löylyyn – puheenjohtajan sauna lämpiää arkena ja pyhänä
18.04.2019 13:50 OLLI-PEKKA TIAINEN

18.04.2019 13:50 OLLI-PEKKA TIAINEN


Suomalaiset arvostavat apteekkien lääkevaihtoa
18.04.2019 09:55 ERKKI KOSTIAINEN

18.04.2019 09:55 ERKKI KOSTIAINEN


Riihimäen Aarre Apteekki sai terveyspisteen
18.04.2019 08:44 ERJA ELO

18.04.2019 08:44 ERJA ELO


Suihkeella irti masennuksesta
16.04.2019 08:00 VIRPI EKHOLM

16.04.2019 08:00 VIRPI EKHOLM


Minna Reijonen valittiin kansanedustajaksi
15.04.2019 12:55 ERJA ELO

15.04.2019 12:55 ERJA ELO


Ehdokkaat: apteekkiomistus pysyköön proviisoreilla
12.04.2019 13:42 ERKKI KOSTIAINEN

12.04.2019 13:42 ERKKI KOSTIAINEN


Lääkekaaos kuriin – annosjakelun kasvu sai vauhtia
12.04.2019 12:30 ERJA ELO

12.04.2019 12:30 ERJA ELO


Puolesta asiointi apteekissa helpottuu
12.04.2019 10:40 OLLI-PEKKA TIAINEN

12.04.2019 10:40 OLLI-PEKKA TIAINEN