Tuloset viittaavat siihen, että viiden päivän antibioottikuuri riittäisi myös pikkulasten keuhkokuumeiden hoitamiseen. Kuva: Ingimage
Uutinen

Lapsen keuhkokuume voisi hoitua nykyistä lyhyemmällä antibioottikuurilla

24.03.2021 | 07:52

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Jaa artikkeli:

Tutkimuksessa osa lapsista sai viisi päivää antibiootteja ja viisi päivää lumelääkettä.

Pikkulasten keuhkokuumeita voisi usein hoitaa nykyistä lyhyemmällä antibioottikuurilla ilman, että hoitotulokset kärsivät. Sama on aiemmin havaittu aikuispotilailla, mutta lapsia koskeva tutkimusnäyttö on ollut vähäisempää.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 280 keskimäärin 2,5-vuotiasta lasta, jotka olivat sairastuneet keuhkokuumeeseen, mutta eivät tarvinneet sairaalahoitoa. Puolet lapsista sai viisi päivää antibiootteja ja viisi päivää lumelääkettä. Loput olivat antibioottilääkityksellä koko kymmenpäiväisen hoitojakson.

Kun lapsia verrattiin 14–21 päivää myöhemmin, keuhkokuume oli parantunut 89 prosentilla lyhyen antibioottikuurin saaneista ja 91 prosentilla pitemmän kuurin saaneista. Käytännössä hoidot olivat siis yhtä tehokkaita, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että viiden päivän antibioottikuuri riittäisi myös pikkulasten keuhkokuumeiden hoitamiseen. Havainnot eivät kuitenkaan koske sairaalahoitoa edellyttäviä tapauksia.

Antibioottien käytön vähentäminen on tärkeää, sillä liiallinen käyttö edistää vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.