Uutinen

Lääkkeistä muistuttava kännykkäsovellus auttaa sydänpotilaita

28.09.2018 | 08:04

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Jaa artikkeli:

Sydänpotilaiden hoidossa lääkkeillä on keskeinen sija, mutta harmillisen usein potilaat unohtavat ottaa lääkkeensä.

Lääkitysten noudattamisessa monia voisikin auttaa matkapuhelimeen asennettava muistutussovellus.

Lääkkeiden ottamisesta muistuttavia sovelluksia on tarjolla satoja erilaisia ja eri ominaisuuksin varustettuja versioita, mutta niiden tehoa ei ole juurikaan tutkittu. Tästä huolimatta monet potilaat käyttävät niitä.

Tutkimukseen osallistui 160 sepelvaltimotautia sairastavaa keskimäärin 58-vuotiasta, jotka osana tutkimusta saivat kännykkäänsä joko yksinkertaisen muistutussovelluksen, monipuolisin ominaisuuksin varustetun sovelluksen tai pelkkää tavanomaista hoitoa.

Kun osallistujia verrattiin kolmen kuukauden seurannan päätteeksi, kännykkäsovelluksia käyttäneiden havaittiin ottaneen lääkkeensä tunnollisemmin kuin verrokkien, jotka huolehtivat itse lääkkeistään. Yksinkertainen sovellus oli yhtä hyvä kuin monipuolisemmilla toiminnoilla varustettu.

Tutkijat pitävät havaintojaan osoituksena muistutussovellusten hyödyistä, mutta korostavat vaikutuksen olleen pienehkö. Pienetkin muutokset yksilötasolla voivat kuitenkin poikia suuria vaikutuksia väestötasolla.

Tutkimukseen osallistuneet myös noudattivat lääkityksiään suhteellisen tunnollisesti jo tutkimuksen alussa, joten on mahdollista, että hyödyt olisivat suuremmat vähemmän tunnollisilla potilailla.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Heart-lehdessä.