Luokitus antaa tietoa lääkeaineiden riskeistä ja ympäristökuormasta. kuva: Anna-Kaisa Jormanainen
Uutinen

Lääkkeiden ympäristöluokitus tulossa pian apteekkien käyttöön

10.11.2021 | 08:47

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Lääketietokeskus julkaisee loppuvuodesta terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetun lääkkeiden ympäristöluokituksen. Kuluttajaversio valmistuu myöhemmin.

Lääketietokeskus on rakentanut parin vuoden ajan Suomeen lääkkeiden ympäristöluokitusta. Nyt luokitus alkaa olla valmis.

– Pyrimme julkaisemaan ympäristöluokituksen loppuvuodesta, viimeistään ensi vuoden alussa, kertoi Lääketietokeskuksen kehitysproviisori, FT, Elli Leppä PharmaPress Oy:n järjestämässä webinaarissa maanantaina.

Luokituksen tarkoitus on antaa tietoa muun muassa lääkeaineiden riskeistä ja ympäristökuormasta. 

– Luokitus koskee Suomessa markkinoilla olevia, ihmisten hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Pois on rajattu eräitä lääkeryhmiä, kuten rokotteet, biologiset lääkkeet ja vitamiinit, joiden ei ole arvioitu aiheuttavan haittaa ympäristölle, Leppä sanoo.

Lääketietokeskuksen tavoitteena on laajentaa ympäristöluokitusta myöhemmin eläinten hoidossa käytettäviin lääkkeisiin.

Tavoitteena on myös, että luokituksessa pystytään myöhemmin huomioimaan hiilijalanjälki, joka kattaa lääkkeen koko elinkaaren eli esimerkiksi lääkkeen tuottamiseen ja kuljettamiseen liittyvät ympäristövaikutukset.

Ensimmäinen versio ammattilaisille

Alkuvaiheessa julkaistaan versio vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat lukea sitä Pharmaca Fennica-verkkopalvelusta, joka on saatavana esimerkiksi Apotin kautta.

– Luokituksen avulla voidaan valita ympäristölle mahdollisimman haitaton lääke silloin, kun potilaan sairauteen tai oireisiin on tarjolla useampi kuin yksi hoidollisesti samanarvoinen eli teholtaan ja turvallisuudeltaan yhtä sopiva lääke, Leppä kertoo.

Hän painottaa, että tarkoitus ei ole vähentää tai lopettaa potilaalle tarpeellisten lääkkeiden käyttöä. 

Luokitus tarjoaa tietoa lääkkeiden suhteellisesta haitallisuudesta ympäristölle.

– Mikään lääkeaine ei ole täysin haitaton tai haitallinen. Kaikille lääkkeille ei myöskään ole vielä saatavilla riittävästi tietoa ympäristövaikutuksista. joten ympäristöluokitusta ei ole voitu antaa, hän sanoo.

Lääketietokeskus toivoo terveydenhuollon ammattilaisilta palautetta ja käyttökokemuksia, joiden perusteella se alkaa tehdä kuluttajille suunnattua selkeää ja helppokäyttöistä versiota. 

Mallia Ruotsista ja Norjasta 

Lääkkeiden ympäristöluokittelu kehitettiin Ruotsissa noin 15 vuotta sitten. Käytössä on kaksi luokittelua julkaisevaa kanavaa. Janusinfo painottaa lääkeaineiden vaaraominaisuuksia ja Fass lääkeaineiden riskejä.

Lääketietokeskus on hyödyntänyt Suomen luokittelun pohjana ruotsalaisia tietokantoja sekä Norjan Felleskatalogenia.

Ympäristöluokituksen kehityksessä on hyödynnetty myös sidosryhmäyhteistyötä esimerkiksi Helsingin yliopiston ja Suomen Ympäristökeskuksen kanssa.