Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää Kuva: iStock
Uutinen

Koronan kotitestien myynti on alkamassa Suomessa – testin valinnassa on syytä olla huolellinen

27.04.2021 | 09:13

Jaa artikkeli:

Fimean rekisterissä kaksi ilmoitusta eurooppalaiset vaatimukset täyttävien kotitestien tuonnista ja myynnistä Suomessa.

Covid-19-taudin kotitestit ovat nyt rantautumassa myös Suomeen. Fimean mukaan sen rekisterissä on tällä hetkellä kaksi ilmoitusta eurooppalaiset vaatimukset täyttävien kotitestien tuonnista ja myynnistä Suomessa.

Testit on valmistettu Kiinassa ja Sveitsissä. Testeistä toinen on antigeenitunnistukseen perustuva ja toinen vasta-ainetesti.

Kyseisten testien myynti kuluttajille on Suomessa sallittua ja niiden myynti on alkamassa apteekeissa ja vähittäiskaupassa.

Oireisena terveydenhuollon testiin

Kuluttajille tarkoitettuja testejä on kahta päätyyppiä: antigeenitunnistukseen perustuvia sekä vasta-ainetestejä.

Antigeenitestit on tarkoitettu akuutin ja oireisen koronatartunnan toteamiseen noin ensimmäisten seitsemän päivän aikana oireiden ilmaantumisesta. Terveyden ja hyvonvoinnin laitoksen mukaan antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää.

Vasta-ainetestit puolestaan havaitsevat vasta-aineet, joita elimistö muodostaa koronavirusta vastaan 1–3 viikon kuluttua tartunnasta. Ne eivät siis havaitse suoraan itse virusta.

Fimea muistuttaa, että testin valinnan yhteydessä on syytä lukea huolella tuotteen pakkausmerkinnät ja valita ”itsetestaukseen” -merkinnöillä varustettu CE-merkitty testi. Myös oikean testityypin valinta on olennaista.

Fimea muistuttaa myös, että kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä, eikä negatiivinen kotitestitulos tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista. Oireisen tulee jatkossakin mennä terveydenhuollon ammattilaisen testattavaksi kotitestin tuloksesta riippumatta.

Joissain Euroopan maissa kotitestit on nostettu keskeiseksi osaksi koronan testausstrategiaa, ja testejä jaetaan jopa ilmaiseksi. Suomessa kuluttajat päättävät testin hankkimisest aitse ja myös kustantavat sen itse. Esimerkiksi työnantaja ei voi tekemään kotitestiä.

Lisätietoja koronan kotitesteistä kuluttajille löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.