Uutinen

Kiinnostus laittomiin lääkeostoihin huolestuttaa Ruotsissa

26.03.2015 | 10:19

Joka viides ruotsalainen olisi valmis ostamaan laittomasti reseptisärkylääkettä netistä, tuore selvitys kertoo.

Ruotsin lääkeviranomaiset ovat huolissaan tuoreesta tutkimustuloksesta, jonka mukaan useampi kuin joka viides (22%) ruotsalainen olisi valmis ostamaan reseptisärkylääkettä netistä laittomasti.

Hiukan harvempi (13%) olisi valmis ostamaan myös unilääkkeitä netistä ilman lääkemääräystä.

Reseptilääkkeen ostaminen netistä ilman lääkemääräystä on laitonta.

Jopa 40 prosenttia vastaajista oli valmis ostamaan joitakin tutkimuksessa lueteltuja reseptilääkkeitä laittomasti. Erilaisia kategorioita oli 15, niihin kuuluivat muun muassa dopingaineet, laihdutus-, ADHD-, sydän- ja verisuoni- sekä masennuslääkkeet.

Laittomat ja turvattomat lääkeostot netistä houkuttelivat etenkin isoimmissa kaupungeissa eläviä 18–29-vuotiaita nuoria. Tutkimusta varten haastateltiin 2 000 ihmistä.

Suurin osa netistä tilatuista
lääkkeistä väärennöksiä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan useampi kuin joka toinen netistä hankittu lääke on väärennös.

Netistä, laittomilta toimijoilta tilatut ”lääkkeet” saattavat sisältää mitä tahansa lattiavahasta rotanmyrkkyyn. Niissä voi olla vaikuttavaa ainetta moninkertaisesti tai ei yhtään – ne muodostavat potilaille selkeän terveysriskin.

Laittomien ja laillisten toimijoiden erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa – monet laittomat verkkokaupat näyttävät asiallisilta ja luotettavilta.

Tunnistaminen helpottuu hieman, kun EU:ssa otetaan käyttöön laillisten verkkoapteekkien yhteiseurooppalainen logo.

Logo sijoitetaan apteekin verkkopalvelusivuille, ja se toimii linkkinä kansallisen lääkeviranomaisen verkkosivuille, jossa on puolestaan lista maassa toimivista laillisista verkkoapteekeista.

Reseptilääkkeitä netistä
myös laillisesti

Suomessa reseptilääkkeen tilaaminen apteekin verkkopalvelusta vaatii aina sähköisen lääkemääräyksen. Laillisen verkkopalvelun tunnistaa sivuilla olevasta linkistä, joka vie Fimean ylläpitämään luetteloon laillisista toimijoista. 

Euroopan talousalueella eli Eta-alueella toimivilta, laillisilta lääkkeiden vähittäisjakelijoita voi tilata lääkkeitä postitse enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän laillista lääkemääräystä vastaan.

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Eta-alueen ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

INKERI HALONEN


Aiheesta aiemmin:

Tulli varoittaa lääkeväärennöksistä > 

Laiton lääketuonti rehottaa >