Apteekit ovat pitäneet ovensa auki läpi koronapandemian ja tarjonneet kansalaisille tietoa, neuvoja ja empatiaa.
Uutinen

Isossa-Britanniassa yli 1 500 apteekkia antaa koronarokotuksia

18.02.2022 | 11:34

Teksti : Erja Elo

Apteekkiketju Bootsissa mietitään jo, miten apteekit voisivat tukea terveydenhuoltoa myös pandemian jälkeen.

Koronapandemian aikana apteekit ovat ottaneet Isossa-Britanniassa hoitaakseen perinteisiä terveydenhuollon tehtäviä. 

Ensimmäiset apteekit tulivat mukaan Covid-19-rokotusohjelmaan jo vuosi sitten tammikuussa. Koronarokotuksia on tämän jälkeen annettu yli 1 500 apteekista.

Rokotuksia annetaan myös rokotuskeskuksissa, sairaaloissa ja perusterveydenhuollon yksiköissä.

270 000 tartuntaa päivässä

Pandemian aikana erityisesti omikron-aalto on ollut suuri haaste maan julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle.

Omikronin aiheuttama tauti on ollut muita variantteja lievempi, mutta sairastuneiden valtava määrä on kuormittanut terveydenhuoltoa.

– Uusia koronatartuntoja todettiin joulukuun lopussa yli 270 000 päivässä, kertoo Boots UK -ketjun Chief Pharmacist Marc Donovan Farmasian maailmanjärjestön (FIP) uutiskirjeessä.

Boots-apteekkiketjussa yli 80 apteekkia eri puolilla maata on ollut aktiivisesti mukana koronatoimissa. Ketjun apteekeissa farmasian ammattilaiset ovat pistäneet yli 1,4 miljoonaa koronarokotetta ja tehneet yli 3 miljoonaa Covid-19-testiä kansalaisille.

Asiakkaat näkevät apteekin uudella tavalla

Apteekeilla on ollut Donovanin mukaan tärkeä rooli koko pandemian ajan. Apteekit ovat pitäneet ovensa auki läpi rajoitusten ja tarjonneet kansalaisille tietoa, neuvoja ja empatiaa.

– Tiedän että asiakkaat näkevät apteekit nyt uudella tavalla, hän sanoo.

Apteekeissa on pohdittu, kuinka ne voisivat jatkossakin olla nykyistä suuremmassa roolissa perusterveydenhuollossa, sillä julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään kohdistuu kovia paineita tänä talvena ja luultavasti vielä muutaman seuraavan vuoden ajan koronakriisin pitkäaikaisten vaikutusten vuoksi.

– Pandemian aikana tekemämme työ on loistava esimerkki siitä, kuinka apteekit voivat nopeasti järjestäytyä tukemaan perusterveydenhuoltoa elintärkeissä palveluissa. Olemme innoissamme siitä kasvavasta roolista, joka meillä voi olla potilaiden tukemisessa pandemian jälkeenkin, Donovan sanoo.