Kauhavan ja Evijärven kuntayhtymä Kaksineuvoisen farmaseutti Suvi Honkaniemi valittiin kolmanneksi Mediuutisten Terveysalan 100 Vaikuttajaa -listalla. Kuva: Vesa Laitinen, Mediuutiset
Uutinen

Farmaseutti Suvi Honkaniemi kolmanneksi Mediuutisten Terveysalan 100 Vaikuttajaa -listalla

05.12.2022 | 08:51

Teksti : Hanna Hyvärinen

Kauhavan ja Evijärven alueella apteekit osallistuvat tiiviisti kansansairauksien hoitoketjujen kehittämiseen.

Kauhavan ja Evijärven kuntayhtymä Kaksineuvoisen farmaseutti Suvi Honkaniemi on valittu kolmanneksi Mediuutisten Terveysalan 100 Vaikuttajaa -listalla.

Mediuutiset julkisti sadan terveysalan vaikuttajan kolmen kärjen perjantaina 2. joulukuuta. Koko sadan vaikuttajan lista julkistetaan perjantaina 9. joulukuuta.

Apteekit aktiivisesti mukana kansansairauksien hoidossa

Valinnan taustalla on Honkaniemen aktiivisuus apteekkien ja alueen muiden sote-ammattilaisten yhteistyön tiivistämisessä. Honkanimen aloitteesta alueella on tehty apteekkien ja sote-keskusten yhteistyötä muun muassa palveluasumisen annosjakelussa. Sittemmin Honkaniemi on ollut aktiivinen kansansairauksien moniammatillisten hoitoketjujen kehittämisessä Kauhavan ja Evijärven alueella. 

– Alun perin ajatus tuli apteekkari Mika Wallinilta, jonka aloitteesta ensimmäisessä kansanterveyslinjan tapaamisessa aiheena oli diabetes. Minä sitten ajattelin, että tätä kannattaa jatkaa.

Sittemmin yhdessä on käyty läpi astman ja muistihoidon hoitoketjuja ja sitä, miten apteekit voisivat olla niissä mukana. Ensi vuonna kohteeksi otetaan todennäköisesti sydänsairaudet.

Yhteistyön ytimessä ovat säännölliset moniammatilliset tapaamiset, joissa sovitaan toimintamalleista. Samalla taklataan terveydenhuollon resurssipulaa.

Honkaniemen mukaan apteekin aktiivinen rooli on otettu hyvin vastaa muualla sote-ketjussa.

– Meillä on ollut hyvää keskustelua, ja olemme tarkentaneet toimintaamme yhdessä. Ja kun kerran on oltu saman pöydän ääressä, yhteydenotto eri tilanteissa on helpompaa, kun tunnetaan entuudestaan.

"Apteekit ovat sote-toimija siinä missä paikallinen sote-keskuskin"

Kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuodenvaihteessa, Honkaniemi toivoo, että Kauhavan ja Evijärven mallia hyödynnetään muuallakin.

– Että apteekit sijoitettaisiin osaksi hoitopolkua, jotta potilaan palveluketju jatkuu koko terveydenhuollon matkan. Apteekit ovat sote-toimija siinä missä paikallinen sote-keskuskin, joten olisi tärkeää, ettei palvelu pirstaloituisi.

Sijoituksen sadan terveysalan vaikuttajan listalla Honkaniemi sanoo ottaneensa vastaan erittäin iloisena .

– Koen, että tämä on tunnustus koko farmasian alalle ja vahvistaa sen, että olemme osa terveydenhuollon ketjua.

Terveysalan vuoden 2022 vaikuttajaksi Mediuutisten toimitus valitsi Oulun yliopiston yleislääketieteen professorin Juha Auvisen. Sijalle 2 lehti valitsi Keski-Uudenmaan soten johtajan Pirjo Laitinen-Parkkosen.