Kuva: Ingimage
Uutinen

Diabeteslääke metformiinia tutkitaan muistisairauksien ehkäisyssä

07.02.2023 | 09:18

Teksti : Virpi Ekholm

Lääke yhdistetään intensiiviseen elintapaohjaukseen, joka suojasi aiemmassa tutkimuksessa ikääntyneiden muistia.

Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa on alkamassa kaksivuotinen tutkimus, jossa selvitetään diabeteslääke metformiinin tehoa muistisairauksien ehkäisyssä, kun se yhdistetään intensiiviseen elintapaohjaukseen. Suomessa tutkimuksen toteuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. 

– Jo pitkään on tiedetty, että tyypin 2 diabetes lisää muistisairauksien riskiä. Eläin- ja solumalleissa on lisäksi nähty, että metformiinilla voi olla vaikutusta aivojen mekanismeihin, jotka ovat keskeisiä muistisairauksien kehittymisessä, kertoo tutkimuspäällikkö, vastuullinen tutkija Tiia Ngandu THL:stä. 

Metformiinin käyttöä tutkimuksessa puoltaa myös se, että kyseessä on paljon käytetty, turvallinen lääke. 

– Erityisesti ennaltaehkäisyssä pitää olla huolellinen, että riskit osallistujille ovat pienet, Ngandu korostaa.

Tutkimustietoa tulossa valtavasti

MET-FINGER-tutkimukseen rekrytoidaan yhteensä noin 600 tutkittavaa, joista 200 Suomesta. Mukaan kutsutaan 60–77-vuotiaita, joilla on muistisairauksien riskitekijöitä, mutta ei vielä todettua muistisairautta. 

Tutkittavat satunnaistetaan kahteen ryhmään, joista toinen saa tavanomaista neuvontaa ja toinen intensiivistä elintapaohjausta. Elintapaohjelmaan kuuluu ruokavalioneuvontaa, liikuntaohjausta, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden tehokasta hoitoa. 

Elintaparyhmästä valitaan lääketestiryhmään henkilöitä, joille metformiinin käyttö soveltuu. Heidät satunnaistetaan saamaan joko lumetta tai metformiinia 1000 tai 2000 milligrammaa päivässä elintapahoidon lisänä. 

– Katsomme, miten metformiini vaikuttaa osallistujien kognitiiviseen toimintaan ja elintapaintervention toteutumiseen, Tiia Ngandu kuvailee. 

Elintapaohjaus pohjautuu aiempaan FINGER-tutkimukseen, jossa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että monipuolinen elintapainterventio voi ehkäistä muistin heikentymistä. Tutkimustulos on herättänyt paljon huomiota ja poikinut kymmeniä jatkotutkimuksia eri puolilla maailmaa. 

– Tutkimustieto aiheesta tulee karttumaan lähivuosina valtavasti, Ngandu kertoo.