Ongelmat AstraZenecan ja Janssenin rokotteiden kanssa voivat viivästyttää koronarokotuksia useiden viikkojen ajan. kuva: iStock
Uutinen

AstraZenecan koronarokotetta ei edelleenkään alle 65-vuotiaille

14.04.2021 | 15:33

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjaa, että AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotetta ei edelleenkään anneta alle 65-vuotiaille.

Linjauksen syynä ovat rokotetuilla Euroopassa havaitut erittäin harvinaiset veren hyytymishäiriöt, joiden yhteyttä AstraZenecan rokotteeseen Euroopan lääkevirasto EMA pitää mahdollisena.

Rokotuksia jatketaan 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä.

– Ikääntyneillä vakavan koronavirustaudin riski on moninkertainen nuorempiin verrattuna. Itse koronavirustautiin liittyy lisäksi merkittävä veren hyytymishäiriöiden riski, joka kasvaa iän myötä, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eri verihiutaleniukkuuden (HIT).

THL:n linjaus on yhtenevä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän tiistaina tekemän suosituksen kanssa.

Alle 65-vuotiaiden rokotussarjan jatkamista muilla rokotteilla selvitetään. Tutkimustietoa eri rokotteiden antamisesta ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla odotetaan saatavaksi myöhemmin.

THL:n mukaan muita koronarokotteita voidaan käyttää jo nyt toisen rokoteannoksen antamiseen niille alle 65-vuotiaille, joilla toisen rokoteannoksen antaminen tulee ajankohtaiseksi lähiviikkojen kuluessa.

Euroopan lääkevirasto EMA totesi viikko sitten, että yhteys hyytymishäiriöiden ja AstraZenecan koronarokotteen välillä on mahdollinen. Häiriöt ovat erittäin harvinaisia, Euroopassa noin yksi 100 000:tta rokotettua kohti.

Suomessa on todettu kolme tapausta yhteensä lähes 250 000:lla AstraZenecan koronarokotteen saaneella. Kaikki potilaat ovat olleet alle 65-vuotiaita, ja oireet ovat ilmenneet kahden viikon kuluessa rokotteen antamisesta. Muiden hyytymishäiriöiden tai verisuonitukosten lisääntymistä rokotetuilla ei ole havaittu.

Janssenin rokotteen käyttöönotto viivästyy

Rokotevalmistaja Janssen ilmoitti eilen, että yhtiön koronarokotteen toimitukset EU-maihin on keskeytetty toistaiseksi. Rokote sai Euroopan komission myöntämän myyntiluvan viime sunnuntaina, mutta rokotetta ei ole toistaiseksi toimitettu käyttöön EU-maissa.

Yrityksen tietojen mukaan syynä toimitusten keskeytykseen on, että Yhdysvalloissa Janssenin rokotteen saaneilla on todettu yhteensä kuusi epäiltyä veren hyytymishäiriötä. Kaikkiaan Janssenin rokotteen on saanut Yhdysvalloissa 6,8 miljoonaa ihmistä.

Sekä Janssenin että AstraZenecan koronarokotteet ovat adenovirusvektorirokotteita. Yhdysvaltain ja Euroopan lääkeviranomaiset arvioivat tilannetta.

THL arvioi, että AstraZenecan rokotteen käytölle asetetut rajoitukset voivat viivästyttää koronarokotusten edistymistä useamman viikon ajan. Myös Janssenin rokotteen viivästyminen voi vaikuttaa rokotuskattavuuden nousuun, jos rokotteiden Suomeen saapuminen siirtyy myöhemmäksi.

– Väestön riittävä rokotussuoja estää koronaepidemian aiheuttamaa sairaalahoidon tarvetta ja kuolemantapauksia. Suomen epidemiatilanne on viimeisten viikkojen kuluessa parantunut, mutta epidemian kiihtymisen riski on edelleen huomattava, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen toteaa.