Leikkaukset voivat johtaa laajoihin irtisanomisiin apteekeissa. kuva: Jone Matilainen
Uutinen

Apteekkariliitto: Leikkauksilla olisi dramaattinen vaikutus apteekkien toimintaedellytyksiin

04.04.2022 | 08:00

Teksti : Erja Elo

Hallituksen suunnittelema 50 miljoonan euron leikkaus apteekeilta johtaisi apteekkien lähipalveluverkoston ja palvelutason heikentymiseen sekä henkilöstövähennyksiin apteekeissa.

Hallitus aikoo säästää valtion lääkekorvausmenoja 60 miljoonaa euroa ensi vuoden alusta lukien rahoittaakseen vanhustenhuollon hoitajamitoitusta.

Säästösummasta 50 miljoonaa on tarkoitus leikata apteekeilta ja loput 10 miljoonaa euroa edistämällä biologisten lääkkeiden rinnakkaisvalmisteiden eli biosimilaarien käyttöä.

Apteekkariliitto varoittaa ylisuurten leikkausten seurauksista, sillä apteekkien lääkemyynnin nettovoitto on 24 miljoonaa euroa vuodessa. 

– 50 miljoonan euron leikkauksella olisi dramaattinen vaikutus apteekkien toimintaedellytyksiin ja apteekkien valtakunnalliseen lähipalveluverkostoon, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Tulos miinukselle, osa apteekkareista ei saisi euroakaan palkkaa  

Toteutustavasta riippuen 50 miljoonan euron leikkaus painaisi 185–308 apteekin lääkemyynnin tuloksen miinukselle nykyisellä henkilöstömäärällä ja -rakenteella. Apteekkareista 83–137 jäisi ilman euronkaan palkkaa. Määrä on merkittävä, sillä Suomessa on tällä hetkellä noin 615 apteekkaria.

Apteekeissa työskentelee keskimäärin 10 työntekijää, joista puolet on farmaseutteja. Leikkauksen vuoksi vähennystarve on 1-3 henkilöä leikkauksen toteutustavasta riippuen, mikä heikentäisi vakavasti apteekkien mahdollisuutta antaa lääkeneuvontaa ja tukea järkevää lääkehoitoa.

– Leikkauksen jälkeen olisi myös hyvin vaikeaa saada apteekkareita pieniin apteekkeihin, kun yrittäjyyden kannusteet häviäisivät kokonaan, Hirvonen arvioi.

Vaarassa olevia pieniä apteekkeja on paljon esimerkiksi Etelä-Karjalassa, Kainuussa, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa ja Helsingissä.

Apteekkariliitolta oma ehdotus säästöjen toteuttamiseksi

Apteekkariliitto on valmistellut oman ehdotuksensa, jolla hallituksen tavoittelemat 60 miljoonan euron lääkesäästöt voidaan saada aikaan ilman, että apteekkien lähipalveluverkostoa romutetaan tai ydintehtäviä vaarannetaan.

Liiton ehdotus ei myöskään lisäisi lääkkeiden käyttäjien menoja.

Ensisijaisesti säästö syntyisi lisäämällä nykyistä tehokkaammin biosimilaarien käyttöä eli ottamalla biologiset lääkkeet mukaan apteekeissa toteutettavaan lääkevaihtoon. Biosimilaarit ovat tuntuvasti edullisempi kuin kalliit biologiset alkuperäisvalmisteet.

Toisena säästökeinona tehtäisiin rakenteellinen kokonaisuudistus lääketaksaan ja apteekkiveroon. Lääketaksa määrää lääkkeiden hinnan ja apteekkivero puolestaan pienentää apteekkien tuloeroja.

Apteekkariliiton mukaan apteekkiveron progressiota voitaisiin määräaikaisesti kiristää, kunnes biologisten lääkkeiden apteekkivaihto alkaisi tuottaa hallituksen tavoittelemat säästöt.

Vuonna 2003 käyttöön otettu lääkevaihto muissa lääkkeissä tuotti jopa ennakoitua suuremmat säästöt.

– Olisi erittäin lyhytnäköistä romuttaa hyvin toimiva apteekkien lähipalveluverkosto juuri nyt, kun sosiaali- ja terveydenhuolto on rajussa muutoksessa ja huoltovarmuuskysymykset ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin, Merja Hirvonen toteaa.

Hän muistuttaa, että 60 miljoonan euron lääkesäästöjen toteuttaminen liiton ehdottamalla tavalla minimoisi vahingot apteekkiverkostolle ja apteekkien palvelutasolle.

Kuluneella viikolla pidetyssä kehysriihessä ei tehty lääkekorvausmenoista uusia päätöksiä, vaan asia siirtyi syksyn budjettiriiheen.

Uutista päivitetty 8.4. klo 10. Lisätty uutisen loppuun tieto kehysriihestä.

Monet biologiset alkuperäislääkkeet (kuvassa) ovat kalliita, mutta niille on olemassa tuntuvasti edullisempia rinnakkaisvalmisteita eli biosimilaareja. Biologisten lääkkeiden sisällyttäminen lääkevaihdon piiriin säästäisi kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Kuva: Erkki Kostiainen