Blogi

Newton vastaan new tech

02.11.2018 | 11:10

Teksti : MARIANNE HOVI

LUIN LEHDESTÄ, ETTÄ rakennusyhtiö oli saanut Espoossa rakennusluvan pientalolle, jossa hyödynnetään painovoimaista ilmanvaihtoa. Asialla on uutisarvoa, vaikka kyseessä ei ole uusi keksintö.

Teknologia on korvannut mekaniikkaa siinä määrin, että nykyisten rakennusstandardien mukaan edes ilma ei saa kulkea luonnollista kulkuaan, vaan koneellinen ilmanvaihto tuntuu olevan perusolettamus uudisrakentamisessa. Perinteinen ratkaisu voi kaatua lupaviidakkoon ja mittaustulosten puutteeseen. Painovoimainen ilmanvaihto kun perustuu mittaustulosten sijaan olettamukseen siitä, että ilma kulkee luonnollista reittiään painovoiman ohjaamana.

Nykyrakentamiseen yhdistetyt sisäilmaongelmat ovat johtaneet siihen, että asiaa on täytynyt harkita uudelleen ja palauttaa käyttöön menetelmiä, jotka ovat todistetusti toimineet vuosisatoja.

RAKENNAMME TEKNOLOGIAN AVULLA ratkaisuja, joissa ihmisen rooli on minimoitu. Teemme tavallaan itsestämme mahdollisimman tarpeettomia. Olen tuskin ainoa ihminen, joka kokee halua olla tarpeellinen. En halua teknologian hoitavan puolestani aivan kaikkea.

Pelkään, että meille käy kuten talojen ilmanvaihdolle. Kun ihminen menettää tunteen tarpeellisuudestaan, huomaamme, että elämää helpottamaan tarkoitetut ratkaisut ovatkin saaneet meidät voimaan huonommin.


Haluan nähdä teknologian apuna, joka vapauttaa käsiemme lisäksi ajatuksemme ja aikamme ihmisten kohtaamiseen.

Teknologia kehittyy huimaa vauhtia, ja haluan pysyä kehityksessä mukana. Teknologia ei kuitenkaan, ainakaan vielä, pysty korvaamaan inhimillistä vuorovaikutusta. Tämä on erityisen tärkeää juuri farmasian alalla.

TOIMIMME TIEDON TULKKEINA ja vaihdamme puhuttua kieltä, tai ennemminkin termistöä, aina sen mukaan, mikä sopii tilanteeseen parhaiten. En ole kuullut sellaisesta teknisestä ratkaisusta, joka osaisi lukea mitä asiakkaamme todella tarvitsee: rohkaisua, rauhoittelua, kylmiä faktoja vai lämmintä empatiaa. Meiltä ihmisiltä tämä kyllä onnistuu.

Haluan nähdä teknologian apuna, joka vapauttaa käsiemme lisäksi ajatuksemme ja aikamme siihen, mikä on teknistä suorittamista tärkeämpää - ihmisten kohtaamiseen. Kehitetään vanhaa ja luodaan uutta, mutta muistetaan, että joskus vanha tapa on aivan yhtä hyvä.

Newton esitteli painovoimateorian 1600-luvulla. Vuonna 2018 vain rohkeimmat uskaltavat kokeilla, josko tämä teoria pitää vielä paikkansa.

Kirjoittaja on Farmanian perustaja ja äitiyslomalla toimitusjohtajan tehtävistä