Sirpa Nieminen joutui odottamaan lopullista apteekilupaa yli vuoden. Lopulta apteekki avautui Vantaan Kivistöön marraskuun alkupuolella.
Artikkeli

Vuoden odottelu kirkasti suunnitelmat

03.01.2022 | 12:31

Teksti : Hanna Hyvärinen

Apteekkari Sirpa Nieminen joutui odottamaan apteekkilupaa valitusprosessin vuoksi. Nyt uusi apteekki on vihdoin avattu Vantaan Kivistöön. Se on yksi Vantaalle perustetuista uusista apteekeista.

Elettiin koronakevättä 2020, kun Sirpa Nieminen sai tietää, että hänelle on myönnetty apteekkilupa Vantaan 16. apteekkiin. Tieto oli pienoinen yllätys, sillä kyseessä oli vasta Niemisen toinen apteekkilupahakemus. 

Sitten homma mutkistui. Juuri ennen kuin lupapäätöksestä ehti tulla kuukausi täyteen, päätöksestä valitettiin. Alkoi odottelu. 

– Aluksi ajattelin kylmähermoisesti, etten anna viivästyksen vaikuttaa, ja että kaikella on tarkoitus. Pandemiakin oli pahimmillaan. Mutta täytyy myöntää, että kun viime keväänä tuli vuosi täyteen, odottavan aika alkoi käydä pitkäksi, Nieminen sanoo. 

Viimein kesäkuussa 2021 hallinto-oikeudelta tuli uusi lupapäätös, eikä siitä enää valitettu. Nieminen saattoi vihdoin laittaa isot rattaat pyörimään. 

Apteekin tilat tuntuivat Niemisen mukaan heti omilta.

Ykkösinä asiakaspalvelu ja neuvonta

Vanhan sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja se hyöty valitusprosessista oli, että sen aikana ehti tehdä suunnitelmia. 

Nieminen ehti haravoida Vantaata sillä silmällä, missä apteekille ja lääkehuollon palvelulle olisi eniten kysyntää ja tarvetta. Lopulta apteekille löytyi paikka Kivistöstä. Se on nopeasti kasvava, noin 10 000 asukkaan asuinalue, jonka palvelut ovat vasta rakenteilla. Esimerkiksi suunniteltu kauppakeskus valmistuu näillä näkymin vuonna 2022 tai 2023. 

Tilat apteekille löytyivät aseman vierestä, ja ne tuntuivat Niemisen mukaan heti omilta. Myös toiminta-ajatus on selvä: 

– Asiakaspalvelu ja neuvonta ovat ykkösasia. Toivon, että Kivistön apteekki on paikka, johon tullakseen ei tarvitse olla ostamassa lääkkeitä, vaan jonne voi tulla kysymään tietoa vaikkapa influenssarokotuksista tai tulevasta allergiakeväästä. Tai vaikka uudesta sotesta. Haluan olla naapuri, johon voi pistäytyä matalalla kynnyksellä vaikka vain juttelemaan. 

Apteekin työntekijöihin lukeutuu sairaanhoitaja-farmaseutti, joten suunnitelmissa on perustaa alkuvuodesta Terveyspiste apteekin yhteyteen.  Sille voisi olla kysyntää, sillä Kivistössä ei vielä ole terveyspalveluita. Terveysasema avataan vasta aikanaan valmistuvaan kauppakeskukseen. 

– Alueella on paljon lapsiperheitä, joten meiltä voisi esimerkiksi olla sairaanhoitajan kanssa yhdessä yhteydessä digilääkäriin. 

Tuore apteekkari aikoo kuunnella herkällä korvalla, millaisia toiveita uuden apteekin asiakkailla on palveluista, tuotteista ja aukioloajoista. 

Avoapteekit ovat osa terveydenhuoltoa

Ennen apteekkariksi ryhtymistään Nieminen on tehnyt pitkän apteekkiuran, ensin Yliopiston Apteekissa ja viimeksi HUS Apteekissa. 

– Suomalainen terveydenhoitoala on tullut tutuksi. Samalla on vahvistunut ajatus, että avoapteekit ovat osa sitä. Apteekkien roolia osana terveydenhuoltoa voidaan vielä vahvistaa. 

Apteekkariksi Niemistä veti se, että hänellä on aina ollut työnteossa mukana eräänlainen sisäinen yrittäjyys: työt tehdään aina täysillä. Lisäpontta antoi yrittäjäpuoliso. 

– Olen seurannut sitä intohimoa, jolla hän työhönsä suhtautuu. Apteekkariksi ryhtymiseni oli meidän yhteinen päätös. Kun puoliso lupasi tukensa, uskaltauduin yrittämään. 

Lisärohkaisua ovat antaneet apteekkarikollegat, joilta Nieminen kertoo saaneensa runsaasti apua ja neuvoja. 

– Aina, kun jokin askarruttaa, löytyy joku, jolle kilauttaa. Ja toki kontaktiverkosto oli projektin alkuvaiheessa isossa roolissa etenkin liiketilan etsimisessä, vuokraneuvotteluissa ja tilan suunnittelussa. 

Nieminen kiittelee myös Apteekkariliiton alkusyksystä järjestämää uusien apteekkareiden yhteistilaisuutta, jossa tulevat kollegat pääsivät tapaamaan toisiaan ja kuulemaan liiton toiminnasta. 

– Se antoi lisäbuustia. Olin todella vaikuttunut. 

Viime hetken valmisteluihin ennen apteekin marraskuista avausta kuului muun muassa hyllyjen täyttäminen.

Rekry kiinnosti

Niemisellä on runsaasti kokemusta erilaisista johto- ja esihenkilötehtävistä, ja sen myötä hänellä on selkeä visio apteekkarin tärkeimmistä tehtävistä. 

– Tehtäväni on huolehtia sekä asiakkaiden että apteekin henkilökunnan hyvinvoinnista. 

Henkilöstön kanssa pidettiinkin ensimmäinen tiimipäivä jo alkusyksystä, pian rekrytointien jälkeen. 

– Se, miten tiimi lähti mukaan apteekin rakentamiseen, ylitti odotukseni. 

Niemisen mukaan myös rekry kiinnosti, ja hakemuksia tuli runsaasti. 

– Vaikuttaa siltä, että uuden apteekin perustaminen kiinnostaa. Se, että pääsee suunnittelemaan ja tekemään kaiken alusta saakka. Toivon, että hakijoiden joukosta löytyy tarvittaessa myös täydennystä, mikäli henkilöstöä tarvitaan myöhemmin lisää. 

Omasta hyvinvoinnistaan tuore apteekkari huolehtii muun muassa urheilemalla. Viime talven saldona oli 1440 hiihtokilometriä, ja asfalttia on kulutettu niin maratoneilla kuin triathlonissakin. Jälkikasvu puolestaan pelaa jääkiekkoa ja salibandya SM-tasolla, joten penkkiurheilukin on tuttua. 

– Perheenä olemme harrastaneet myös matkailua, mutta kuten kaikki muutkin, korona on pitänyt meidät kotimaassa. Nyt rakennamme kesämökkiä. Mökkeily rauhoittaa. 

 

Kivistön apteekki

  • Avattu 11.11.2021 
  • Henkilökunta: Proviisori, 2 lääketeknikkoa ja 2 farmaseuttia, joista toinen on myös sairaanhoitaja. 
  • Avoinna arkisin 9–18 ja lauantaisin 10–15. Sunnuntaisin suljettu. Aukioloaikoja laajennetaan kysynnän mukaan. Lisäksi aukioloaikoja täydentämään on suunnitteilla noutolokerikko. 
  • Lähimmät apteekit sijaitsevat Klaukkalassa, Martinlaaksossa, Myyrmäessä ja Jumbossa. 
  • Lähimmät terveysasemat sijaitsevat toistaiseksi Martinlaaksossa ja Myyrmäessä. Kivistöön on tulossa oma terveysasema uuden kauppakeskuksen myötä parin vuoden sisällä. 

 

Apteekkarina Vantaalla 

  • Fimea myönsi Vantaalle taannoin neljä uutta apteekkilupaa. 
  • Kaikista neljästä luvasta valitettiin hallinto-oikeuteen. 
  • Kun kaikki uudet apteekit saadaan auki, Vantaan apteekkien määrä nousee 16:een.