Apteekit ovat Norjassa voineet tarjota rokotuspalvelua vuodesta 2018 saakka. Apteekissa voi ottaa niin kausi-influenssarokotuksen kuin muitakin lihakseen pistettäviä rokotuksia aina b-hepatiittirokotuksesta puutiaisaivotulehdukselta suojaavaan rokotukseen. Kuva: Ingimage
Artikkeli

”Rokotukset ovat apteekeille erinomainen lisäpalvelu” – Norjassa asiakkaat kiittävät helppoutta

05.10.2021 | 09:14

Teksti : Hanna Hyvärinen

Norjan Bergenissä työskentelevän apteekkarin Asko Heikkilän mukaan apteekkirokotukset lisäävät asiakkaiden tyytyväisyyttä ja hyödyttävät myös yhteiskuntaa parantamalla rokotuskattavuutta.

Vau, näinkö helppoa tämä oli?

Tämä ihmettely toistuu kerran toisensa jälkeen, kun asiakas on saanut rokotuksen apteekkari Asko Heikkilän apteekissa Norjan Bergenissä.

– Että näin nopeasti ja vaivattomasti voi tosiaan saada rokotteen, Heikkilä kuvaa asiakkaiden reaktioita.

Apteekit ovat Norjassa voineet tarjota rokotuspalvelua vuodesta 2018 saakka. Apteekissa voi ottaa niin kausi-influenssarokotuksen kuin muitakin lihakseen pistettäviä rokotuksia aina b-hepatiittirokotuksesta puutiaisaivotulehdukselta suojaavaan rokotukseen.

Rokotuksia tarjoavien apteekkien määrä on noussut vuosi vuodelta. Tänä syksynä esimerkiksi influenssarokotuksia tarjoaa jo 1000 norjalaista apteekkia, eli jokseenkin kaikki maan apteekit. Eikä ihme, sillä Heikkilän kokemuksen mukaan rokotuspalvelut ovat tuoneet apteekkeihin lisää ja entistä tyytyväisempiä asiakkaita.

– Rokotukset ovat apteekeille erinomainen lisäpalvelu.

Rokotuskattavuus nousee

Myös yhteiskunta hyötyy, sillä apteekkirokotukset nostavat rokotuskattavuutta ja vähentävät siten tautitaakkaa muualla terveydenhuollossa.

– Esimerkiksi influenssarokotuksiin tulee usein pariskuntia, joista toinen on riskiryhmää, mutta usein toinenkin ottaa rokotteen, kun sen kerran saa siinä samalla.

Koronarokotuksia ei Norjassa annettu apteekeissa valtakunnan mittakaavassa, mutta Oslossa apteekit tekivät rokotusyhteistyötä kaupungin kanssa, ja apteekeissa rokotettiin noin 10 000 oslolaista.

– Siitä saatiin hyviä kokemuksia, ja apteekkirokotusten tosiaan todettiin nostaneen rokotuskattavuutta, Heikkilä kertoo.

Pienemmissä kunnissa rokotukset hoidettiin Suomen tapaan keskitetyissä rokotuskeskuksissa.

Vain yksi pyörtyminen

Norjan apteekeilla on oikeus rokottaa yli 12-vuotiaita. Rokotuspalvelun edellytyksenä on henkilökunnan kouluttautuminen ja lisäksi rokotustilasta on löydyttävä tietyt tarvikkeet, kuten kaksi adrenaliinikynää, sydäniskuri sekä joogamatto, johon esimerkiksi pyörtyvä asiakas saadaan makuulle.

– Omalle kohdalleni on osunut vain yksi pyörtyminen, eikä yhtään anafylaktista reaktiota, Heikkilä kertoo.

Reseptin rokotteeseen voivat kirjoittaa farmaseutit ja proviisorit, mutta eivät apteekkarit. Apteekkareiden tehtävä on valvoa oman apteekin rokotustoimintaa ja huolehtia muun muassa siitä, että toiminta täyttää Norjan Apteekkiliiton ja terveysviranomaisen standardit. Myös lääkevalvontaviranomainen tekee rokotustiloihin ajoittaisia tarkistuksia.

Asiakkaat maksavat rokotukset itse. Influenssarokotuksen hinta apteekissa on noin 12,5 euroa.

Rokotukset ovat apteekkien tulevaisuutta

Heikkilän näkemys on, että rokotus- ja muut terveyspalvelut ovat osa apteekkien tulevaisuutta. Myös Suomessa.

– Ja tällöin apteekkien kannattaa myös olla valmiita tarjoamaan palveluita.

Heikkilä itse toivoisi, että apteekit voisivat tarjota enemmänkin lisäpalveluita.

– Kapasiteettia on.

Toki apteekit Norjassa tarjoavat jo nyt erilaisia palveluita, kuten astmalääkkeen käyttöönoton ohjausta sekä sydän- ja verisuonitautien lääkityksen aloituspalvelua ja seurantaa. Näistä palveluista apteekki saa korvauksen.

Heikkilän mukaan myös näille palveluille on suuri tarve.

– Tapaamisissa on toistuvia tilanteita, joissa lääkitystä ei ole aloitettu, sillä on pelästytty tuoteselosteessa lueteltuja mahdollisia haittavaikutuksia. Usein löytyy myös merkittäviä interaktioita, joiden seurauksena jokin lääkitys on lopetettava tai vaihdettava. Suoraan sanoen näillä tapaamisilla pelastetaan ihmishenkiä.

Asiakkaiden näkökulmasta kynnystä hakeutua apteekkiin rokotettavaksi tai lääkityspalveluun madaltaa se, että molempiin pääsee niin ajanvarauksella kuin drop in -periaatteellakin.

Heikkilän mukaan esimerkiksi lokakuun puolivälissä alkaviin kausi-influenssarokotuksiin on jo nyt tullut varauksia. Syynä saattavat olla uutiset, jotka povaavat vaikeaa influenssakautta pitkän poikkeusajan jälkeen.

Suomen Apteekkariliitto on jo aiemmin ehdottanut, että apteekkien ammattilaiset koulutettaisiin antamaan kausi-influenssarokotuksia ja myös koronarokotuksia. Liiton kyselyn mukaan valtaosa apteekeista olisi valmiita toimimaan rokotuspisteinä.