Nykyisen Pharmacan toimitusjohtaja Ouli Uimonen luotsaa yritystä kansainvälisille markkinoille. Kuva: Atelier Nyblin
Artikkeli

Jatkuvassa liikkeessä – Ouli Uimonen luotsaa entistä Lääketietokeskusta kansainvälisille markkinoille

22.06.2023 | 10:30

Teksti : Ulla Ora

Nykyisen Pharmaca Oy:n tavoitteena on kansainvälistyminen kaikilla osa-alueilla.

Ouli Uimonen on työskennellyt ja asunut eri puolilla maailmaa yhteensä kahdeksan vuotta. Hän pystyy työskentelemään viidellä kielellä: suomeksi, ruotsiksi englanniksi, saksaksi ja ranskaksi.  

– Osaan myös vähän espanjaa ja italiaa. Meilailen sujuvasti työasioissa italialaisten kanssa, mutta sekaan saattaa tulla espanjaa ja englantia. Pääasia, että ymmärrämme toisiamme, hän sanoo. 

Kun Uimonen aloitti nykyisessä tehtävässään, yrityksessä alkoi uuden brändin luominen. Siihen kuului yrityksen nimen muuttaminen Lääketietokeskus Oy:stä Pharmaca Health Intelligence Oy:ksi, lyhyemmin Pharmacaksi. 

Yrityksen uusi nimi juontaa juurensa vuodesta 1975 lähtien julkaistusta Pharmaca Fennica -lääketiedosta ja sen latinankielisestä nimestä.  

– Kyseessä on siis hyvin perinteinen ja pitkän historian omaavaa nimi, joka on vakiintunut terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön yrityksen lähes 50 vuotisen historian aikana, kertoo Uimonen. 

Kansainvälistä kauppaa

Uusi nimi ja brändi liittyvät yrityksen kansainvälistymiseen. Pharmacan liikevaihdosta jo noin neljäsosa tulee kansainvälisestä myynnistä. Yritys tekee kansainvälistä kauppaa kaikilla kolmella liiketoiminta-alueellaan: lääketietopalveluissa, tiedolla johtamisen palveluissa ja koulutuspalveluissa. 

– Tavoitteenamme on kasvattaa kansainvälisen myynnin osuutta kaikissa liiketoiminnoissamme. 

Pharmaca toimittaa lääketietoa muun muassa Keski-Norjassa sijaitsevan sairaanhoitopiirin potilastietojärjestelmään. Yritys tekee myös yhteistyötä pohjoismaisten koulutusorganisaatioiden kanssa ja organisoi koulutuksia kansainväliselle yleisölle.  

– Tiedolla johtamisen palveluiden osalta olemme jo nyt kansainvälisesti voimakkaassa kasvussa. Omistamme Ruotsissa osan tiedolla johtamisen palveluita tarjoavasta Swedish Pharma Insights -yrityksestä. Tämän lisäksi tarjoamme muissa pohjoismaissa vastaavia palveluita Nordic Pharma Insights -yhteistyön kautta.  

Yritys osallistuu jatkuvasti terveyden edistämiseen ja lääketiedon kehittämiseen liittyviin kansallisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin. Esimerkkinä tästä on Aalto yliopiston moni- ja pitkäaikaissairaiden virtuaalinen hoidonohjaamohanke MASSE sekä Sitran Terveysdata 2030 -projektista johdettu innovaatioekosysteemihanke, jossa tavoitteena on parantaa lääkitysturvallisuutta.  

Kansainvälisen kasvun mahdollistamiseksi yritys on tehnyt isoja satsauksia markkinointiin ja myyntiin. 

– Niiden avulla pystymme vauhdittamaan kasvuamme kansainvälisillä markkinoilla. Itse tuotteemme ovat monilta osin jo kansainvälistymisvalmiita. 

Uimosen mukaan kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksenä on, että koko henkilökunta on mukana. 

– Henkilökuntamme on ollut mukana kaikissa brändiuudistuksen vaiheissa.  

Lääkkeiden yhteisvaikutukset kiinni

75 prosenttia Pharmacan liikevaihdosta tulee edelleen Suomesta. Yritys muun muassa ylläpitää Kanta-palveluiden Lääketietokantaa Kelan toimeksiannosta. 

HUSissa on käytössä Pharmacan lääketieteellinen ratkaisu, joka tunnistaa potilaan käyttämien lääkkeiden yhteisvaikutuksen muutamassa sekunnissa. 

– Tämä ratkaisu on pelastanut jo muutaman potilaan hengen ennen leikkausta.

 

Ouli Uimonen

  • Aloitti Pharmaca Health Intelligence Oy:n toimitusjohtajana toukokuussa 2021. 
  • Syntynyt Helsingissä 11.12. 1967  
  • Koulutus: Kemian maisteri Helsingin yliopistosta, MBA-tutkinto Yhdysvalloista  
  • Työt: Toimitusjohtaja italialaisessa, kirurgisia laitteita valmistavassa yrityksessä, Mectronissa, 2018–2021; Myyntipäällikkö Nesteellä Espoossa 2016–2018; Kaupallinen johtaja KavoKerr Groupissa Singaporessa 2014–2016; Kansainvälisestä myynnistä vastaavana johtaja PaloDEx Groupilla Helsingissä 2005–2014 
  • Luottamustoimet: Swedish Pharma Insightin hallituksessa, Healthteck Finlandin hallituksessa 
  • Harrastukset: Uimonen kertoo harrastavansa vapaa-aikanaan liikuntaa. ”Olen tällainen Duracell, jonka täytyy olla liikkeessä vapaa-aikanakin.”