Artikkeli

Ilmari Nurminen: Lääkehoidon kokonaisuuden arviointia tulisi tehdä nykyistä tehokkaammin

11.01.2022 | 08:02

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Aluevaalit | SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen hyödyntäisi apteekkien säännöllisiä asiakaskontakteja ja matalaa asiointikynnystä.

Kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd) kannattaa varovaisesti kausi-influenssa- ja pandemiarokotusten antamista apteekeissa.

– Apteekkien rooli tässä työssä on arvioitava huomioiden myös apteekkien perustehtävä sekä muun muassa tietojärjestelmiin liittyvät kysymykset, Nurminen muotoilee.

Samalla varovaisuudella hän suhtautuu Apteekkariliiton ehdotukseen apteekkien tarjoamista säännöllisistä lääkehoidon arvioinneista iäkkäille ja monia lääkkeitä käyttäville.

– Kannatan ehdotusta periaatteessa, sillä lääkehoidon kokonaisuuden arviointia tulisi tehdä nykyistä tehokkaammin. Asiakaskontaktit apteekeissa ovat säännöllisempiä ja useammin toistuvia kuin monesti ovat esimerkiksi terveydenhuollossa. Tämä yhteys pitäisi voida hyödyntää lääkehoidon arvioinnissa.

Matala kynnys terveyspalveluihin

Ylipäätään lääkehoidon kokonaisuuden hallinta on Nurmisen mukaan tärkeä kehittämisen kohde, jossa yhteistyötä terveydenhuollon kanssa voisi edelleen parantaa. Lääkehuollon lisäksi Nurminen näkee muitakin yhteistyömahdollisuuksia apteekkien ja terveydenhuollon välillä.

– Tiivis vuorovaikutus apteekkien kanssa on tärkeää. Hyvinvointialueella voisi yhteistyötä parantaa etenkin apteekkien asiakaslähtöisyys, aukioloajat, sijainti ja vahva osaaminen huomioiden. Apteekeilla voisi olla roolia myös alihankinnassa erilaisten palveluiden tuottamisessa. Myös apteekkien osa tiedonhallinnan kehittämisessä, esimerkkinä lääketietovaranto, on olennainen.

Nurmisen mukaan apteekit voisivat olla hyviä paikkoja terveyspalveluiden tarjoamiseen, sillä apteekeissa on ”matala kynnys”.

– Palveluiden tarjoamiseksi olisi apteekilla oltava lupa yksityisten terveyspalveluiden tuottamiseen, kuten muillakin toimijoilla.

Verkkoapteekit osana apteekkiverkostoa

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan usealle hallituskaudelle ajoittuvaa lääkeasioiden uudistusta, jonka osana uudistetaan myös apteekkitoimintaa. Nurminen sanoo toivovansa, että apteekeista saa jatkossakin luotettavaa ja ammattimaista lähipalvelua.

– Samalla toivon, että voimme hillitä yhteiskunnan lääkekustannusten kasvua ja turvata tarvittava lääkehoito kaikille kansalaisille.

Maankattavan apteekkiverkoston säilymistä Nurminen pitää erittäin tärkeänä.

– Verkkoapteekit myös huomioiden.

Apteekkariliitto järjestää tiistaina 11.1. klo 8.30-10.00 aluevaalipaneelin, johon on kutsuttu keskustelemaan neljän suurimman puolueen kansanedustajia. Paneelia voit seurata täällä >