Apteekit eri puolilla maailmaa antavat jo merkittäviä määriä koronarokotteita. Kuva: iStock
Uutinen

Italian apteekit antavat pian koronarokotuksia

06.04.2021 | 14:19

Teksti : Hanna Hyvärinen

Yhdysvalloissa apteekit rokottavat jo enemmän kuin massarokotuspisteet.

Italian apteekit aloittavat koronarokotusten antamisen huhtikuun puolivälissä. Apteekkien odotetaan pystyvän rokottamaan noin 200 000 ihmistä päivässä.

Apteekkirokotuksia pilotoitiin maaliskuussa 52 apteekissa Ligurian alueella Luoteis-Italiassa, ja 16. huhtikuuta projekti laajenee koko maan laajuiseksi.

Rokotuksia antavat rokottamiseen koulutetut farmasian ammattilaiset, ja rokottaminen apteekeissa on tarkasti säädeltyä niin tilojen kuin liikkumisenkin osalta.

Apteekki saa rokottamisesta kuuden euron korvauksen.

Puolassa apteekkirokotukset alkamassa, Irlannissa odotetaan tarkennuksia

Myös Puolassa apteekit ryhtyvät antamaan rokotuksia toisella vuosineljänneksellä. Apteekkien lisäksi rokotuksia voi jatkossa ottaa muun muassa työpaikoilla.

Tavoitteena on, että kesäkuun loppuun mennessä rokotteen olisi saanut jopa 20 miljoonaa ihmistä. 

Samaan aikaan Irlannissa apteekit odottavat yhä tietoa rokotusten aloittamisesta. Apteekit ovat jo viikkoja olleet valmiudessa ja odottaneet tietoa aloitusajasta, mutta sitä ei ole kuulunut.

Irlannin apteekkiliitossa ollaan huolissaan, että viivytykset voivat johtaa siihen, ettei asetettuja rokotustavoitteita saavuteta. Irlannin tavoitteena on jakaa huhtikuun aikana peräti miljoona rokotetta.

Ranskassa apteekit ovat puolestaan rokottaneet yli 55-vuotiaita riskiryhmäläisiä ja sote-henkilöstöä jo maaliskuusta lähtien. Kesään mennessä apteekkirokotusten piiriin otettaneen kaikki aikuiset, muutamia erityisryhmiä lukuun ottamatta.

Yhdysvallat tuplaa rokottavien apteekkien määrän

Yhdysvalloissa apteekit ovat antaneet koronarokotuksia jo alkuvuodesta saakka. Viime viikolla presidentti Joe Biden ilmoitti, että rokotuksia antavien apteekkien määrä yli kaksinkertaistetaan, ja jatkossa rokotuksia saa peräti 40 000 apteekista liittovaltion laajuisesti.

Tähän saakka rokotuksia on saanut kaikkiaan noin 17 000 apteekista.

Laskelmien mukaan tuplauksen johdosta jopa 90 prosenttia amerikkalaisista voisi saada rokotteen muutaman viikon sisällä. Apteekkien rokotusmäärät ylittävät jo massarokotuspisteissä annettujen rokotusten määrän.

Myös Englannissa apteekeilla on merkittävä rooli rokotusten edistämisessä.