Uutinen

Espoon apteekkikartta täydentyi - tänä vuonna avattu viisi uutta apteekkia

22.09.2023 | 09:30

Teksti : Hanna Hyvärinen

Espoossa on nyt kaikkiaan 22 lähiapteekin toimipistettä. Vapaan sijoittumisen johdosta apteekkipalvelut eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti.

Espooseen on tänä vuonna avautunut viisi uutta apteekkia. Tämä tarkoittaa, että Espoon apteekkien määrä on puolessa vuodessa noussut yhdestätoista kuuteentoista. Sivuapteekit mukaan lukien Espoossa on nyt kaikkiaan 22 lähiapteekkitoimipistettä.

Viimeisin uusista apteekeista, Apteekki Niitty, avattiin elokuussa Niittykumpuun. Apteekkari Merja Johanssonin mukaan vastaanotto on ollut lämmin.

– Ihmiset saattavat tulla apteekkiin ihan vain sanomaan, että ”ihanaa, kun olette nyt täällä”. Paikallisen asukasyhdistyksen edustaja kävi tuomassa ruusun ja kiitoskortin, jossa toivotettiin apteekki tervetulleeksi ja todettiin, että ”kauan sitä on odotettukin”.

Pitkä prosessi

Uusien apteekkien saaminen Espooseen on tosiaan ollut pitkä prosessi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti jo lokakuussa 2017, että Suomen toiseksi suurin kaupunki tarvitsee kuusi uutta apteekkia.

Näistä ensimmäinen, Jorvin apteekki, avattiin keväällä 2020 Jorvin sairaala-alueelle. Viiden muun apteekin perustaminen sen sijaan oli pitkään jäissä, sillä lupahaussa tuolloin ilman apteekkilupaa jäänyt proviisori valitti apteekkarivalinnoista Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valitusprosessi päättyi viime syksynä, ja nyt kaikki uudet apteekit ovat viimein toiminnassa.

Niittykummun lisäksi uudet apteekit on avattu Espoon keskukseen, Olariin, Mankkaalle ja kauppakeskus Selloon. 

Jorvin apteekkia lukuun ottamatta apteekkien sijoittuminen Espoossa on ollut vapaata eli apteekin on voinut perustaa kaupungin sisällä mihin tahansa. Fimea päätti apteekkien sijaintialueiden purkamisesta samaan aikaan, kun se myönsi uusimmat apteekkiluvat.

– Apteekkien lisääminen Espooseen on perusteltua, uusille toimipisteille on ollut tarve, sanoo Tapiolan Apteekin apteekkari ja Suomen Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva.

Kanervan mukaan espoolaisia olisi kuitenkin palvellut paremmin, jos uusille apteekeille olisi säädetty omat sijaintialueet.

– Nyt useimmat uusista apteekeista on avattu alueille, joilla on jo ennestään apteekkitoimipiste. Samaan aikaan Espoossa on yhä laajoja alueita, joilla ei ole apteekkipalveluita.

Espoon lähiapteekit kartalla.

Kilpailu kannustaa kehittymään

Alkuvuodesta Espoon keskukseen, S-market Espoon keskuksen yhteyteen, apteekin avannut Mikko Lähdevuori valitsi apteekkinsa sijainnin muutaman potentiaalisen vaihtoehdon joukosta. Lähin kilpaileva apteekki on vastapäisessä kauppakeskus Espoontorissa.

Lähdevuoren mukaan alue on tiheään asuttua ja kehittyy edelleen voimakkaasti. 

– Lähistölle rakennetaan jatkuvasti uutta asutusta. Uskon, että tämä näkyy molempien apteekkien kävijämäärissä. Meillä on ollut asiakkaiden palautteiden perusteella se tunne, että tähän on kaivattu apteekkia.

Apteekkien kilpailutilanteesta Lähdevuori toteaa, että kilpailusta on hyötyä sekä apteekeille että koko toimialalle.

– Kilpailu kannustaa kehittymään ja kehittämään. Siitä syntyy parhaimmillaan positiivinen kierre. Koko alan mittakaavassa se puolestaan hillitsee polarisaatiokehitystä.

Lisääntynyt lääkemyynti ei ole kenenkään etu

Myös Kanerva toivottaa kilpailun tervetulleeksi, mutta muistuttaa, että lääkkeiden myynti poikkeaa muiden kulutushyödykkeiden myynnistä ainakin yhdellä ratkaisevalla tavalla.

– Lääkemyynti ei kasva apteekkitarjonnan lisääntyessä, sillä lääkkeitä tulisi ostaa ja niitä tulee myydä vain tarpeeseen. Lisääntynyt lääkemyynti ei ole kenenkään etu.

Näin ollen apteekkien määrän lisääntyessä rajatulla alueella, apteekkitoimipisteiden yksikkökoko todennäköisesti pienenee, mikä tarkoittaa myös pienempiä varastoja ja suppeampia valikoimia.

– Joten jos uusien apteekkilupien tavoite oli parantaa lääkkeiden saatavuutta ja apteekkipalveluiden saavutettavuutta, siinä ei nyt aivan onnistuttu, hän huomauttaa.

Neuvonta saa kiitosta

Mikko Lähdevuoren mukaan hänen luotsaamansa Kiltakallion Apteekki kuuluu toistaiseksi pienten apteekkien kategoriaan, mutta kasvu on ensimmäisen toimintavuoden aikana ollut odotettua vilkkaampaa.

– Tänne tullaan ostoksille kauempaakin. Asiakaskunta on heterogeenistä, mutta se, mikä korostuu jatkuvasti, on suuri tiedon tarve ja asiakkaiden kiitollisuus apteekin huolellisesta neuvontatyöstä. Tästä saamme päivittäin positiivista palautetta asiakkailtamme.