Estohoidossa gepantit voivat soveltua myös naisille, jotka pohtivat raskaaksi tulemista, koska ne eivät vaadi pitkää tauottamista ennen raskautta. Kuva: iStock
Uutinen

Uusi migreenilääke voi auttaa, jos triptaaneista ei ole hyötyä

05.01.2024 | 08:26

Teksti : Virpi Ekholm

Rimegepantti on Kela-korvattava migreenin kohtaus- ja estohoidossa, kun muut lääkkeet eivät sovi tai auta riittävästi.

Migreenin hoitoon on saatu uudenlainen tablettilääke, jota voidaan käyttää sekä esto- että kohtaushoidossa. Rimegepantti on vaikutustavaltaan CGRP-antagonisti, eli se vaikuttaa samaan välittäjäainejärjestelmään kuin migreenin biologiset estolääkkeet. 

– Kolmoishermo vapauttaa migreenikohtauksessa CGRP-välittäjäainetta, joka laajentaa verisuonia. Gepantit sitoutuvat CGRP-reseptoreihin ja estävät sen vaikutuksen, kuvailee neurologian erikoislääkäri, dosentti Marja-Liisa Sumelahti Tampereen yliopistosta ja Terveystalosta. 

Rimegepantti on 1. joulukuuta alkaen rajoitetusti peruskorvattava aikuisten migreenin kohtaus- ja estohoidossa. Kohtaushoidossa ehtona on, että potilaalla on kokeiltu kahta eri triptaania, jotka aiheuttavat haittoja tai eivät auta riittävästi, tai triptaanit ovat vasta-aiheisia esimerkiksi valtimotaudin vuoksi. 

Lisäksi rimegepantti on korvattava episodisen migreenin estohoidossa potilaille, joilla esiintyy vähintään kahdeksan migreenipäivää kuukaudessa ja joilla on jo kokeiltu vähintään kahta migreenin estolääkettä. 

Marja-Liisa Sumelahden mukaan rimegepantti on merkittävä lisä migreenin hoitovalikoimaan. 

– Rimegepantin vaikutusaika on pitkä, joten se on houkutteleva vaihtoehto esimerkiksi naisille tyypillisissä pitkittyvissä kohtauksissa. Lisäksi se voi soveltua tiheästi toistuvien migreenikohtausten hoitoon, koska se ei näytä aiheuttavan lääkepäänsäryn riskiä, hän kertoo. 

Estohoidossa rimegepantti on vaihtoehto erityisesti potilaille, joilla harkitaan biologisen estolääkkeen aloittamista. Sumelahden mukaan kynnys tablettivalmisteen aloittamiselle voi olla joidenkin potilaiden kohdalla matalampi kuin pistettävällä lääkkeellä. 

– Estohoidossa gepantit voivat soveltua myös naisille, jotka pohtivat raskaaksi tulemista lähitulevaisuudessa, koska ne eivät vaadi pitkää tauottamista ennen raskautta. 

Rimegepantti on ensimmäinen CGRP-antagonisti, jolle myönnettiin Kela-korvaus. Myyntiluvan on saanut myös migreenin estohoitolääke atogepantti, joka odottaa vielä korvattavuutta.