Fetsolinetantti voisi olla vaihtoehto kuumien aaltojen hoitoon esimerkiksi niille naisille, joille hormonivalmisteet eivät sovi. Kuva: Ingimage
Uutinen

Hormoniton lääke voi hillitä kuumia aaltoja

16.01.2024 | 09:02

Teksti : Virpi Ekholm

Uusi lääke vaikuttaa aivojen lämmönsäätelykeskukseen, jonka toiminnan vaihdevuodet sekoittavat. 

Euroopan lääkevirasto suosittelee myyntilupaa uudenlaiselle, hormonittomalle lääkevalmisteelle, joka on tarkoitettu vaihdevuosiin liittyvien kuumien aaltojen hoitoon. Fetsolinetantti on tablettilääke, jota käytetään päivittäin. 

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen HUSista näkee, että uusi lääke voisi sopia erityisesti niiden naisten hoitoon, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää vaihdevuosien hormonihoitoa. Estrogeenia sisältävät hormonivalmisteet eivät sovi esimerkiksi naisille, jotka ovat sairastaneet rintasyövän. 

– Näille naisille meillä on ollut aika vähän vaihtoehtoja, joilla kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosioireita voisi helpottaa. Siinä mielessä tämä on todella tervetullut uusi lääke valikoimaan, hän sanoo. 

Fetsolinetantti on vaikutustavaltaan neurokiniini 3 -reseptorin salpaaja. Se hillitsee aivojen hypotalamuksessa sijaitsevan lämmönsäätelykeskuksen toimintaa, jota vaihdevuosien estrogeenipuutos aktivoi. 

Satunnaistetuissa tutkimuksissa fetsolinetantti helpotti kuumia aaltoja lumevalmistetta tehokkaammin. Tavallisimpia haittoja olivat ripuli, unihäiriöt ja päänsärky. 

– Tutkimuksissa lääkkeen tehoa ja mahdollisia haittavaikutuksia on seurattu vuoden ajan, joten kokemus pidemmästä seurannasta puuttuu. Myöskään sellaista tutkimusta ei ole tehty, jossa uutta lääkettä olisi verrattu hormonihoitoon, Savolainen-Peltonen kertoo.

Fetsolinetantti ei ole vielä Euroopassa markkinoilla, joten sen hinta on vielä arvoitus. Sitäkään ei tiedetä, saako lääke mahdollisesti Suomessa Kela-korvattavuuden. 

– Lääkkeen hinnalla on paljon merkitystä, sillä se tulee pitkäaikaiseen käyttöön. Vaihdevuosioireet kestävät usein useita vuosia, Hanna Savolainen-Peltonen muistuttaa. 

Hikoilupuuskat ja kuumat aallot ovat tavallisimpia vaihdevuosioireita, joita esiintyy 70–80 prosentilla naisista munasarjojen estrogeenituotannon hiipuessa. Noin 20 prosentilla naisista oireet ovat hankalia. 

Tavallisimmin hikoilu kestää 2–7 vuoden ajan. Oireet ovat voimakkaimpia vaihdevuosien alussa.