Kuva: iStock
Uutinen

Englannissa apteekit antaneet jo lähes 2 miljoonaa rokotusta

29.03.2021 | 13:54

Teksti : Hanna Hyvärinen

Norjassa apteekit valmistautuvat toimimaan rokotuspaikkoina.

Apteekit ovat anteet yli 1,7 miljoonaa rokotusta Englannissa, kertoo brittiläinen Pharmaceutical Journal. Sen sijaan Skotlannissa ja Walesissa rokotustahti on ollut hitaampi, ja apteekkeja on mukana vähemmän kuin Englannissa.

Kaikkiaan rokotettujen määrä lähentelee koko Britanniassa jo 30 miljoonaa, mikä vastaa noin 44 prosenttia väestöstä.

Ensimmäiset apteekit tulivat Britanniassa rokotusohjelmaan mukaan jo tammikuussa, ja viime kuukausina yhä useampi apteekki on liittynyt talkoisiin.

Lähiviikkoina apteekkirokotuksiin on kuitenkin tulossa hiljaisempi välivaihe, mikä johtuu AstraZenecan rokotteen tuotantovaikeuksista.

Norjassa apteekit valmistautuvat rokotuksiin

Apteekit antavat koronarokotuksia jo useissa maissa – Britannian lisäksi muun muassa Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa – minkä lisäksi ne tekevät monin paikoin muun muassa koronatestejä.

Myös Norjassa apteekit ovat saaneet poikkeusluvan tilata rokotteita annettavaksi apteekeissa, uutisoi Norjan apteekkijärjestö. Apteekit sopivat rokottamisesta kuntien kanssa, ja kunnat toimittavat tarvittavat rokotteet apteekeille.

Tähän saakka apteekit Norjassa ovat avustaneet rokotustalkoissa muulla tavoin, kuten logistiikan puolella, mutta nyt apteekit valmistautuvat toimimaan myös rokotuspisteinä niissä kunnissa, jotka haluavat ja tarvitsevat apteekkien apua.

Italiassa apteekit valmiina

Italiassakin apteekit ovat valmiina rokottamaan, kunhan terveysministeriö hyväksyy apteekkirokotuksia koskevat ehdot, kertoo Federfarma.it.  Apteekkien on laskettu voivan antaa Italiassa noin 200 000 rokotusta päivässä.

Apteekkirokotusten tavoitteena on helpottaa rokotusten saantia ja tuoda rokotukset mahdollisimman lähelle.