Väärin käytettynä korvaushoito ylläpitää nikotiiniriippuvuutta. kuva: iStock
Uutinen

Hiilamo: Nikotiinikorvaustuotteet takaisin apteekkiin?

15.08.2022 | 09:13

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pohtii kirjassaan, pitäisikö nikotiinikorvaustuotteiden myynti palauttaa päivittäistavarakaupasta takaisin apteekkeihin.

Tupakkateollisuus pyrkii tuotteillaan ylläpitämään nikotiiniriippuvuutta, lääketeollisuuden valmistamien nikotiinikorvaustuotteiden virallisena tavoitteena on vapauttaa käyttäjät nikotiiniriippuvuudesta. 

Rajanveto tuotteiden välillä on kuitenkin vaikeaa, koska niiden käyttötavat eivät aina poikkea toisistaan ja joillakin korvaushoito ylläpitää nikotiiniriippuvuutta, kirjoittaa sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo juuri julkaistussa kirjassaan Tupakka tai terveys (Into, 2022).

– Tulevaisuutta ajatellen Suomessa kannattaisikin pohtia sitä, pitäisikö nikotiinikorvaushoitojen myynti palauttaa takaisin apteekkeihin. Näin ero lääkkeeksi määriteltyjen nikotiinikorvaushoitotuotteiden ja tupakkatuotteiden välillä ei jäisi kenellekään epäselväksi, hän toteaa.

Suomen myydyin lääkeaine

Vähittäiskaupat saivat Suomessa luvan myydä nikotiinikorvaustuotteita vuonna 2006. Ne ovat edelleen ainoita itsehoitolääkkeitä, joita saa myydä apteekkien ulkopuolella. 

Nikotiinikorvaustuotteiden kulutus on tämän jälkeen kasvanut nelinkertaiseksi 15 vuodessa. Nikotiinista tuli Suomen myydyin yksittäinen lääkeaine vuonna 2015, ja se on sitä edelleen.

Nikotiinikorvaustuotteiden käytön lisääntymistä voi Hiilamon mukaan selittää osittain tupakoinnin vähenemisellä sekä hinnanlaskulla. Nämä tekijät eivät silti yhdessäkään voi vastata tuotteiden kasvanutta käyttöä.

– Toisin sanoen nikotiinikorvaustuotteita käytetään paitsi tupakoinnin lopettamiseen tukena, myös pysyvän nikotiiniriippuvuuden ylläpitämiseen, toteaa Hiilamo, joka on tutkinut tupakkateollisuutta reilun 20 vuoden ajan.

Apteekkariliitto kannattaa palauttamista

Suomen Apteekkariliitto teki heinäkuussa ehdotuksen nikotiinikorvauslääkkeiden myynnin palauttamisesta takaisin apteekkeihin.

– Kun nikotiinikorvauslääkkeet ovat olleet kaupan kassoilla muiden päivittäistavaroiden tapaan, mielikuva niistä on muuttunut. Jos nikotiinikorvauslääkkeet palautettaisiin apteekkiin, niiden virheellinen käyttö varmasti vähenisi ja kenellekään ei jäisi epäselväksi, että ne on tarkoitettu ainoastaan tupakoinnin vähentämisen tai lopettamisen tueksi, arvioi Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandlerin mukaan nikotiinikorvauslääkkeiden niin sanottu viihdekäyttö tuntuu yleistyneen ja moni on tullut myös riippuvaiseksi niistä.

Apteekkariliiton ehdotus tukee sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteita vähentää tupakointia ja nikotiinin käyttöä. Tutkimusten mukaan nikotiinikorvauslääkkeet auttavat tupakoinnin lopettamisessa vain, jos tupakoija saa niiden käyttöön neuvontaa terveydenhuollon ammattilaisilta.