Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler muistuttaa, että nikotiinikorvauslääkkeet ovat lääkkeitä ja voivat aiheuttaa riippuvuutta, joten niitä tulisi myydä valvotusti ja neuvonnan kanssa.
Uutinen

Apteekkariliitto: Nikotiinikorvauslääkkeet takaisin apteekkiin

13.07.2022 | 13:00

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Liiton mukaan ehdotus tukee STM:n tavoitetta vähentää tupakointia ja nikotiinin käyttöä. Tutkimusten mukaan nikotiinikorvauslääkkeet auttavat tupakoinnin lopettamisessa vain, jos tupakoija saa niiden käyttöön neuvontaa terveydenhuollon ammattilaisilta.

Apteekkariliitto ehdottaa, että nikotiinikorvauslääkkeiden myynti palautettaisiin takaisin apteekkeihin. Ehdotuksen toi julki Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler liiton vetämässä lääkekeskustelussa Porin SuomiAreenassa.

Nikotiinikorvauslääkkeiden myynti sallittiin ruokakaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeissa vuonna 2006 ja hieman myöhemmin myös ravintoloissa. Päätös ei perustunut kaikilta osin tutkimusnäyttöön, vaan taustalla oli myös oletuksia kansanterveydellisistä hyödyistä.

Myynti nelinkertaistunut

Vuodesta 2005, jolloin nikotiinikorvauslääkkeitä myytiin vain apteekeissa, nikotiinivalmisteiden myynti on nelinkertaistunut, ja nikotiinista on tullut Suomen myydyin lääkeaine. Tiedossa ei ole, onko myynnin laajentaminen kuitenkaan vähentänyt tupakointia

Useiden tutkimusten mukaan nikotiinikorvauslääkkeet tukevat tupakoinnin lopettamista vain, jos niiden käyttöön saadaan neuvontaa ja tukea terveydenhuollon ammattilaisilta. Nikotiinikorvauslääkkeet ovat lopettamisessa vain keino, jolla helpotetaan vieroitusoireita. 

– Nikotiinikorvauslääkkeiden niin sanottu viihdekäyttö tuntuu yleistyneen, ja moni on tullut myös riippuvaiseksi niistä, Sandler sanoo. 

Sandlerin mukaan nikotiiniriippuvuus on vakava sairaus, jonka vuoksi nikotiinituotteiden kokeiluja ja käytön aloittamista tulisi kaikin tavoin ehkäistä. Yksi keino tähän olisi palauttaa nikotiinikorvauslääkkeiden myynti takaisin apteekkeihin. 

Myynti apteekeissa vähentäisi virheellistä käyttöä

– Kun nikotiinikorvauslääkkeet ovat olleet kaupan kassoilla muiden päivittäistavaroiden tapaan, mielikuva niistä on muuttunut. Jos nikotiinikorvauslääkkeet palautettaisiin apteekkiin, niiden virheellinen käyttö varmasti vähenisi ja kenellekään ei jäisi epäselväksi, että ne on tarkoitettu ainoastaan tupakoinnin vähentämisen tai lopettamisen tueksi, Sandler arvioi. 

Apteekkariliitto koulutti 2000-luvun alussa apteekit auttamaan tupakoijia pääsemään eroon tupakoinnista Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Apteekit olivat valmiina auttamaan, mutta apu jäi pääosin hyödyntämättä, kun nikotiinikorvauslääkkeiden myynti alkoi siirtyä kauppoihin. Nyt kaupat, kioskit ja ravintolat myyvät 90 prosenttia nikotiinikorvauslääkkeistä.  

Samaan aikaan Suomi pyrkii edelleen vähentämään tupakka- ja nikotiinituotteiden kulutusta monin tavoin.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti helmikuussa työryhmän, joka tulee tekemään tupakkalain tavoitteiden mukaisesti ehdotuksia tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi. Työryhmän tavoitteena on, että vuonna 2030 väestöstä enintään viisi prosenttia käyttää päivittäin tupakka- tai nikotiinituotteita, ja että tulevaisuudessa yhä harvempi aloittaa niiden käytön. Työryhmän on määrä kertoa toimenpide-ehdotuksensa ensi tammikuussa.