Uutinen

Työryhmä pohtii Ruotsin apteekkiuudistuksen seurauksia

22.04.2016 | 15:25

Teksti : INKERI HALONEN

Tavoitteena on löytää ratkaisuja muun muassa syrjäseutujen apteekkipalveluiden turvaamiseksi.

Ruotsin hallitus asetti viime marraskuussa työryhmän pohtimaan maan apteekkiuudistuksen seurauksia.

Työryhmän tavoitteena on keskittää huomiota apteekkipalveluiden laatuun ja turvallisuuteen.

Yksi keskeisistä kysymyksistä on pohtia, miten apteekkipalvelut saadaan kestäviksi myös harvaanasutuilla seuduilla.

Myös henkilöstön riittävä kouluttaminen on työryhmän listalla.

Luonnos työryhmän työstä pitäisi valmistua tämän vuoden loppuun mennessä, kertoi Apoteket AB:n kansainvälisten suhteiden vastaaavan johtajan toimesta hiljan eläköitynyt Thony Björk Apteekkaripäivillä.

Itsehoitolääkkeiden hinnat eivät ole laskeneet, parasetamolitabletit takaisin apteekkeihin

Ruotsi purki valtion apteekkimonopolin ja siirsi osan itsehoitolääkkeiden myynnistä kauppojen, kioskien ja huoltoasemien myytäväksi 2009.

Nyt muiden kuin apteekkien osuus itsehoitolääkkeiden myynnistä on hiukan alle viidennes.

Itsehoitolääkkeiden hinnat eivät kuitenkaan ole laskeneet, vaikka hintasääntelyä ei enää ole. Joissain tapauksissa itsehoitolääkkeet ovat uusissa myyntipaikoissa aiempaa kalliimpia, Björk kertoi.

Kauppojen, kioskien ja huoltoasemien valikoimissa on lähinnä vain tunnetuimpia ja eniten kysyttyjä tuotemerkkejä. Asiakas ei myöskään saa lääkkeisiin tai mahdollisiin yhteisvaikutuksiin liittyvää neuvontaa ostaessaan itsehoitolääkkeitä muualta kuin apteekista.

Tablettimuotoiset parasetamolivalmisteet palautettiin viime marraskuussa takaisin vain apteekkien myyntiin lisääntyneiden, tahallisten myrkytystapausten vuoksi. 

Apteekkien määrä on kasvanut, lääkkeiden saatavuudesta valitettu

Apteekkien määrä on kasvanut muutoksen jälkeen noin 40 prosenttia eli noin 960:stä nykyiseen noin 1 350:een.

Suomessa apteekkeja on kuitenkin edelleen väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin Ruotsissa.

Myös keskimääräinen aukioloaika on lisääntynyt, noin 45 tunnista 54 tuntiin viikossa. Suomessa apteekit ovat auki Ruotsiakin pidempään, keskimäärin 57 tuntia viikossa.

Suurin ketju on tällä hetkellä Apotek Hjärtat, jolla on noin 390 myymälää. Ketjun omisti aiemmin Jerseyn saarelle rekisteröity pääomasijoitusrahasto Altor Fund III, mutta Ruotsin suurin päivittäistavarakauppaketju ICA osti sen 2014.

Apoteket AB:llä on toiseksi suurin apteekkiverkosto noin 370 toimipisteellään.

Kaikilla isoilla ketjuilla on oma verkkopalveluapteekkinsa. Viisi maaseudun apteekkia on lopettanut toimintansa uudistuksen seurauksena, mutta niiden tilalle on joko perustettu lähistölle uusi apteekki tai apteekki on korvattu verkkoapteekilla. 

Myös koneellisen annosjakelun toiminta avattiin kilpailulle. Nyt palvelua tuottaa kahdeksan apteekkia ja sen piirissä on 185 000 ruotsalaista. Kilpailu on kovaa, Björk totesi.

Suomi pesee Ruotsin myös toimitusvarmuudessa

Yleinen tyytyväisyys apteekkipalveluihin on Ruotsissa hyvä. Julkisuudessa uudistuksesta ovat valittaneet etenkin iäkkäämmät ihmiset ja potilasjärjestöt, Thony Björk kertoi.

Apteekeilla on esimerkiksi ollut vaikeuksia toimittaa asiakkaille haluttuja reseptilääkkeitä.

Apteekkarilehden Suomen Taloustutkimuksella syksyllä 2014 teettämän tutkimuksen mukaan noin 15 prosenttia ruotsalaisista onkin kokenut reseptilääkkeiden saatavuuden huonontuneen uudistuksen jälkeen

Myös Ruotsin Kuluttajavirasto kiinnitti reseptilääkkeiden heikentyneeseen saatavuuteen huomiota vuonna 2011 julkaistussa selvityksessään.

Toimitusvarmuus onkin Ruotsissa heikompaa kuin Suomessa: Ruotsissa 95 prosenttia asiakkaista saa lääkkeet heti mukaansa.

Suomessa lääkkeen saa apteekista heti mukaansa 98,5 prosentissa tapauksista.

Osa ruotsalaisista on myös kokenut, ettei lääkeneuvonta ole enää yhtä laadukasta ja että apteekit keskittyvät toimissaan liikaa kauneustuotteiden myyntiin, Björk sanoi.

Lue myös: Suomen apteekeissa naapurimaita tyytyväisemmät asiakkaat >

Uutiseen täydennetty 27.4. klo 11:40: Lause "Työryhmän työ kestää toukokuun 2017 loppuun" on korvattu "Luonnos työryhmän työstä pitäisi valmistua tämän vuoden loppuun mennessä".

Lausetta "Viisi maaseudun apteekkia on lopettanut toimintansa uudistuksen seurauksena" on täydennetty "mutta niiden tilalle on joko perustettu lähistölle uusi apteekki tai apteekki on korvattu verkkoapteekilla." Tieto on saatu Thony Björkiltä puhelinhaastattelussa 27.4. ja täydennetty uutiseen kello 11:40.