Uutinen

Tutkimus: Apteekkien kotimainen omistus tärkeää suomalaisille

22.09.2016 | 09:53

Suomalaisille on tärkeää, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa ja että lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen, selviää tuoreesta tutkimuksesta. 

Valtaosa suomalaisista eli 85 prosenttia pitää erittäin tai melko tärkeänä sitä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa.

Vielä tärkeämpää suomalaisille on se, että lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen. Tätä pitää erittäin tai melko tärkeänä lähes kaikki suomalaiset (93%).

Apteekkarit maksoivat viime vuonna valtiolle apteekkimaksuja ja veroja yhteensä noin 216 miljoonaa euroa.

Tiedot ilmenevät IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksesta, jonka osana selvitettiin suomalaisten suhtautumista apteekkien omistukseen. Tutkimus tehtiin Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta.

Suomalaiset pitävät tärkeänä myös sitä, että apteekin omistaja on terveydenhuollon ammattilainen eli proviisori. Tätä pitää erittäin tärkeänä lähes kaksi kolmesta (63%), naisista jopa kolme neljästä (74 %).

Lääkelain säädöksistä johtuen apteekin yritysmuoto on toiminimi ja apteekkari toiminimiyrittäjä.

Apteekkilupaa voi hakea muunkin maan kuin Suomen kansalainen, mutta hakijan ja apteekkiluvan saajan pitää olla Suomessa laillistettu proviisori.

– Käytännössä tämä on varmistanut kotimaisen omistajuuden. Apteekkitoiminta perustuu yrittäjyyteen lukuun ottamatta yliopistojen apteekkeja, jotka ovat Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen omistamia, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan omistusmuotorajoituksen poistaminen mahdollistaisi ulkomaisten apteekkiketjujen tulon Suomen apteekkimarkkinoille. Tällaisia Euroopassa toimivia kansainvälisiä apteekkiketjuja ovat muun muassa Phoenix, Celesio ja Alliance Boots.

Tutkimuksen tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa. Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin ja läänin mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Tutkimushaastatteluja tehtiin syyskuun aikana yhteensä tuhat. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enintään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.