Uutinen

Siun Sote tahtoo paikalliset yritykset mukaan

27.10.2015 | 10:29

Teksti : INKERI HALONEN

Pohjois-Karjalassa pohditaan, mikä voisi olla apteekin rooli niillä alueilla, missä muita terveyspalveluita ei ole iltaisella tai viikonloppuisin.

Pohjois-Karjalan ja Heinäveden kunnat päättivät kuntayhtymäpohjaisen Siun Soten perustamisesta eilen.

Työtä uuden sote-alueen eteen on tehty jo pitkään. Siun Sotessa muutosta lähdettiin tekemään kansalaisten arjen, ei hallinnon uudistamisen tarpeen näkökulmasta.

Apteekit ja muut sote-yritykset otettiin mukaan suunnitelmiin heti alusta.

– Maakunnan ulkopuoliset tahot ihmettelevät tapaamme suhtautua sote-uudistukseen ja toimia aktiivisesti passiivisen odottelun sijaan. Mutta voihan kuka tahansa toimia näin, vapaa maahan tämä on! perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Anu Niemi huudahtaa.

Niemi toimii sote-hankkeen ohjaus- ja koordinaatioryhmien sihteerinä.

Kansallinen viestintä sotesta sekavaa – yritykset alueelle elintärkeitä

Uudistuksen alussa ryhmät keräsivät alueen elinkeinoyhtiöiden kanssa sote-palveluita tuottavien yritysten yhteystiedot.

Heille lähetettiin tietopaketti Pohjois-Karjalassa tehtävästä sote-selvityksestä sekä kysely sen herättämistä ajatuksista.

– Eniten tahdoimme saada kentälle viestin, että älkää hätäilkö ja älkää missään nimessä lopettako yritystoimintaanne maakunnassa. Kansallinen viestintä sotesta on ollut niin sekavaa, että halusimme välittää tämän viestin yrittäjille heti.

Työryhmä myös listasi kaikkien apteekkien sijainnit ja aukioloajat.

– Ajatuksena on katsoa, mikä voisi olla apteekin rooli niillä alueilla, missä muita terveyspalveluita ei ole iltaisella tai viikonloppuisin.

Niemi haluaa, että palvelut ovat siellä, missä asukkaatkin, ja ilman yrityksiä se ei onnistu.

Niemi kertoo ylpeänä esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskaupan terveysbisneksestä, joka on pian laajentumassa etävastaanottotoimintaan.

Samanlaisen palvelun tarjoamista apteekista hän pitää ihan mahdollisena. Tärkeintä on, että lainsäädäntö on selkeää, samoin kuin sopimus siitä, kuka kirjaa ja vastaa annetusta hoidosta.

Anu Niemi haluaa, että palvelut ovat siellä missä asukkaatkin, ja ilman yrityksiä se ei onnistu."

– Apteekit ovat ilman muuta yrityksistä historiallisestikin kaikkein lähimpänä terveyden- ja sosiaalihuollon alaa kuin mikään muu.

Alueella on jo käytössä maakuntaverkko, joka voisi soveltua myös kunnallisen etälääkäripalvelun antamiseen. Nykyinen lainsäädäntö toistaiseksi kuitenkin jarruttaa kehitystä.

– Kymmenen vuoden päästä me kyllä nauretaan näille ääneen!

Kunkin ammattiryhmän osaaminen esiin

Niemi puhuu mielellään uudesta ja vanhasta maailmasta. Vanhaa hänestä on kansalaisten loputon kuolaus lääkäreiden perään.

– Se minua niin harmittaa! Esimerkiksi elintapaohjauksessa ovat monet muut sote-ammattilaiset lääkäriä taitavampia.

Niemi puuskahtaa, kun hän kertoo esimerkin päivystyksen yleisimmistä puheluista.

– Ihmiset soittavat ja haluavat hakeutua päivystykseen sellaisten vaivojen takia, jotka hoituisivat itsehoitolääkkeillä. Mutta eihän niitä ole terveenä kotiin varattu, vaan sitten niitä lähdetään hakemaan keskellä yötä päivystyksestä!

Niemi tahtookin, että apteekkien kanssa pohjoiskarjalaisille viestitään, mitä joka kodin lääkekaapissa tulisi aina olla.

Influenssarokotukset hiivuttavat terveydenhuollon – työnjako olisi järkevää

Apteekin apua Niemi voisi kaipailla myös influenssarokotuskauden aikana.

– Ei ole mikään itseisarvo, että kansalaiset käyvät terveyskeskuksessa rokotettavana. Totuus on, että influenssarokotusten aikana terveydenhuollon kone hiipuu aika vahvasti, koska kaikki voimavarat ovat rokottamisissa. Onko tässä sitten järkeä?

Niemestä vanha maailma konkretisoituukin siinä, että kaikki toimii omissa pienissä siiloissaan oman budjettinsa keinoin.

– Uudessa maailmassa ei ole rahasta rakennettuja siiloja. On vain könttäsumma rahaa, ja sitten pitää miettiä, miten hommat hoidetaan sillä fiksusti.

Siun Sote

  • Mukana Pohjois-Karjalan 14 kuntaa sekä Heinävesi.
  • Asukkaita alueella noin 174 500.
  • Päätös kuntayhtymäpohjaisen soten perustamisesta lokakuun lopussa.
  • Yritykset alusta asti aktiivisesti mukana.
  • Haluaa tarjota palvelut siellä, missä asukkaatkin ovat.
  • Influenssarokotuksia apteekkeihin, etälääkärivastaanottoa osuuskauppaan?