Uutinen

Sepelvaltimotautia pystyy hoitamaan uudella tulehduslääkkeellä

30.08.2017 | 08:58

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Lääke aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, mutta näyttää laskevan syöpäkuolleisuutta. Sen käyttöä estää myös korkea hinta.

Sepelvaltimotaudin on pitkään ajateltu olevan ainakin osittain tulehduksellinen sairaus, mutta tätä teoriaa hyödyntäviä hoitoja ei ole ollut tarjolla. Nyt tilanne on mahdollisesti muuttumassa uudentyyppisten tulehduslääkkeiden myötä.

Kyseinen mm. nivelreuman hoidossa käytetty kanakinumabi toimii salpaamalla interleukiinireseptorin toimintaa.

New England Journal of Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa sen antaminen kolmen kuukauden välein laski CRP-tulehdusmerkkiaineen tasoja ja vähensi sydänoireiden uusiutumista vaikuttamatta potilaiden kolesterolitasoihin.

Neljän vuoden seurannan aikana havaittu myönteinen vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta se riitti osoittamaan hoitoreitin olevan mahdollinen.

Haasteena vakavat haitat ja korkea hinta

Lupaavat havainnot jäävät lääkkeen vakavien haittavaikutusten varjoon, sillä lääkeryhmään kuuluneiden riski sairastua tappaviin infektioihin suureni selvästi.

Toisaalta heidän syöpäkuolleisuutensa laski saman verran, joten lopulta kuolleisuusvaikutus jäi neutraaliksi.

Vakavien haittavaikutusten lisäksi merkittävä ongelma on lääkityksen kohtuuttoman korkea hinta. Vuoden hoito maksaa tällä hetkellä noin 165 000 euroa, joten menee vielä kauan ennen kuin tällainen lääke voi päästä käytännön hoitotyöhön.

Tutkimuksen tekeekin merkittäväksi se, että tulokset ovat vahva osoitus sepelvaltimotaudin tulehduksellisesta taustasta ja siitä, että tautia voi myös hoitaa vähentämällä tuota tulehdusta. 

Tutkimukseen osallistui 10 000 keskimäärin 61-vuotiasta sydänpotilasta, joiden CRP-tulehdusmerkkiaineen tasot olivat koholla. Valtaosa potilaista oli statiinilääkityksellä. Potilaat satunnaistettiin kolmeen eri lääkeannoksia saaneeseen ryhmään tai lumeryhmään.