Uutinen

Nepaliin apua myös Rajamäen apteekista

18.05.2015 | 15:44

Teksti : ERJA ELO

Nepalin tuhoisa maanjäristys kosketti apteekkari Anne Ansolahtea, joka lahjoitti ensiaputarvikkeita pieneen Lamagaunin kylään Kathmandun lähelle.

Vapun aatonaattona Rajamäen apteekin apteekkari Anne Ansolahti sai Rajamäellä asuvalta mieheltä avunpyynnön.

Miehen perheellä oli sukulaisia maanjäristysalueella ja hän oli lähdössä henkilökohtaisesti Nepaliin. Apteekkiin tullessaan miehellä oli valmis toivomuslista lahjoitettavista tarvikkeista.

– Annoin hänelle mukaan kaksi muovikassillista ensiapupakkauksia, sidostarvikkeita, vitamiineja, pihkasalvaa ja nesteytysjuomia ripuliin. Vedenpuhdistustabletteja olisimme antaneet mielellämme, mutta niitä ei valitettavasti ollut. Hän toivoi myös antibiootteja ja vanhenevia lääkkeitä, mutta niitä emme voineet noin vain antaa, Ansolahti kertoo.

Auttaminen tuntui apteekkarista luontevalta, koska maanjäristysalueella olevien kohtalo kosketti.

– Lahjoitin mielelläni, koska apua tultiin pyytämään henkilökohtaisesti ja perillemeno osattiin perustella luotettavasti. On hienoa, että ihmiset ovat järjestäneet aktiivisesti keräyksiä.

Apteekkari sai muutaman päivän kuluttua viestissä valokuvia siitä, miten hänen lahjoittamansa tarvikkeet tulivat perille Lamagaun kylään.

Apu meni tarpeeseen, sillä käytännössä koko kylä nukkui taivasalla sen jälkeen, kun poikkeuksellisen voimakas maanjäristys oli tuhonnut noin 98 prosenttia kylän rakennuksista.

Keräys oli osa Madventuresin eli televisiosta tuttujen Riku Rantalan ja Tuomas ”Tunna” Milonoffin koordinoimaa avustushanketta. Avustuskuormaan oli vappuun mennessä kerätty jo telttoja ja makuupusseja.

Maanjäristys surmasi Nepalissa 25. huhtikuuta yli 8 000 ihmistä. Järistys oli voimakkain alueella yli 80 vuoteen ja sillä on YK:n mukaan vaikutuksia yli kahdeksan miljoonaan ihmisen elämään. Maa tarvitsee edelleen avustuksia. Noin 3,5 miljoonaa ihmistä on lyhytaikaisen ruoka-avun tarpeessa.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Maanjäristyksestä johtuvien jälleenrakennustöiden uskotaan vievän vuosia.
Lahjoituksia Nepalin tuhoalueelle voi tehdä edelleen useiden hyväntekeväisyysjärjestöjen, kuten Suomen Punaisen Ristin kautta.