Uutinen

Ministeri Mäntylä: En ole valmis purkamaan apteekkijärjestelmää

21.04.2016 | 13:21

Teksti : ERJA ELO

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vastasi Apteekkaripäivillä Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälän ehdotukseen apteekkialan sääntelyn purkamisesta.

Hyssälä ehdotti tänään Lännen Median lehtissä apteekkialan avaamista kilpailulle ainakin rajoitetusti. Samalla pääjohtaja vapauttaisi itsehoitolääkkeiden myynnin.

Tänään Apteekkaripäivillä puhunut Mäntylä vahvisti aiemman kantansa siitä, että apteekkilupajärjestelmää koskeva sääntely on tarpeellista.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole asian muuttamiseksi suunnitelmia eikä toimenpiteitä menossa.

– Haluan tehdä erittäin selväksi, että minä ministerinä en ole valmis apteekkilupajärjestelmää purkamaan, Mäntylä sanoi.

Ministeri perustelee kantaansa sillä, että nykyinen järjestelmä on toimiva. Se varmistaa lääketurvallisuuden, potilasturvallisuuden ja lääkkeiden alueellisen saatavuuden.

– Lappilaisena kansanedustajana katson asiaa eri näkökulmasta kuin joku toinen. Pidän äärimmäisen tärkeänä, että apteekkeja on jatkossakin joka puolella Suomea. Että saadaan lääkkeitä, silloin kun niitä tarvitaan, varastot ovat kattavat ja lääketurvallisuus säilyy.

Ministerin mielestä aina täytyy olla valmis käymään vuoropuhelua ja tehostamaan toimintaa. Erilaisten rinnakkain toimivien järjestelmien muodostamassa mallissa ei kuitenkaan kannata lähteä purkamaan yhtä palikkaa, koska se voi heijastua hallitsemattomina muutoksina muissa järjestelmissä.