Uutinen

Apteekkari Parkkamäki Diabetesliiton hallitukseen

26.05.2015 | 14:17

Teksti : INKERI HALONEN

Stina Parkkamäki on tuonut apteekin roolia näkyväksi diabeetikoiden hoidossa vuosikymmenten ajan.

Mäntyharjun Havu apteekin apteekkari, FaT Stina Parkkamäki on valittu Diabetesliiton hallitukseen ensimmäisenä farmasian alan edustajana.

Viime viikonloppuna pidetty Diabetesliiton kokous valitsi liiton uudeksi puheenjohtajaksi LT Tommi Vasankarin, joka on UKK-instituutin johtaja. Samalla valittiin 12-jäseninen hallitus.

Parkkamäki on toiminut yli kymmenen vuotta Diabetesliiton valtuuston jäsenenä ja pitkään sitä ennen aktiivisesti paikallisyhdistyksissä.

Hän iloitsee siitä, että Diabetesliitossa nähdään selvästi, mikä merkitys apteekilla voi olla diabetespotilaiden hoidossa.

- Vaalivaliokunta ja liiton kokouksen edustajat näkivät merkityksellisenä, että yhteistyötä apteekkien kanssa saataisiin vielä enemmän laajennettua.

Väitös: Apteekin tuki kohentaa diabeetikon arvoja

Parkkamäki on edistänyt apteekin ja muun terveydenhuollon yhteistyötä kaikissa apteekeissaan. Diabetestyön hän aloitti jo ensimmäisessä apteekissa Haukivuorella. Siellä alkanut pilottiprojekti kasvoi väitöstyöksi, jota hän jatkoi Mäntyharjun apteekissaan.

Syksyllä 2013 hyväksytyssä väitöstyössään hän kokeili Mäntyharjun apteekissaan uudenlaista tukikeinoa, joka auttoi tyypin 2 diabeetikoita ottamaan paremmin vastuuta elämäntavoistaan. Apteekin tukea säännöllisesti saaneiden diabeetikoiden elämäntavat ja seurattavat laboratorioarvot paranivat verrokkiryhmää enemmän.

Muutos edessä

Parkkamäelle myönnettiin huhtikuussa apteekkilupa Hyvinkään toiseen apteekkiin, joka sijaitsee nykyisin kauppakeskus Willassa. Hän odottaa, että yhteistyö voisi jatkua sielläkin hyvänä.

- Väitöskirjan tarkastajani, Helsingin yliopiston dosentti, Pirjo Parkkonen-Laitinen, toimii Hyvinkään perusturvakeskuksen johtajaylilääkärinä, joten ehkä toivoa on!