Uutinen

Apteekit mukana – kysely selvittää diabeteslääkkeiden käytön muutoksia

17.04.2017 | 10:00

Teksti : VIRPI EKHOLM

Kyselyyn osallistuu lähes tuhat tyypin 2 diabeetikkoa. Aineisto kerätään yhteensä 114 yksityisessä apteekissa eri puolilla Suomea.

Diabeteslääkkeiden Kela-korvaukset muuttuivat vuoden vaihteessa siten, että asiakas saa muista kuin insuliinivalmisteista enää 65 prosentin korvauksen.

Insuliinit säilyivät ylemmässä, 100 prosentin korvausluokassa.

Nyt muutoksen vaikutuksia selvitetään kyselyllä, johon osallistuu lähes tuhat tyypin 2 diabeetikkoa. Aineisto kerätään yhteensä 114 yksityisessä apteekissa eri puolilla Suomea.

Tutkimuksen toteuttavat Itä-Suomen yliopisto, Farenta Oy ja HUS yhteistyössä apteekkien kanssa.

"Palataanko hoidossa jopa vanhoihin sulfonyyliureoihin?"

Tarkoituksena on selvittää, miten korvauskäytännön muutos vaikuttaa potilaiden lääkehoitoihin, kokemukseen omasta hoidostaan, hoitotasapainoon ja palvelujen käyttöön.

Endokrinologian ja diabetologian ylilääkäri, dosentti Leo Niskanen HUS:sta on ollut mukana käynnistämässä tutkimusta.

– Erilaisia skenaarioita on esitetty, mutta emme tiedä, mitä oikeasti tapahtuu. Lisääntyykö insuliinin käyttö, väheneekö GLP-1-analogien käyttö, palataanko hoidossa jopa vanhoihin sulfonyyliureoihin? Tällaistakin viestiä on jo kentältä kuulunut, hän kuvailee.

GLP-1-analogit ovat uusia pistettäviä diabeteslääkkeitä.

Niskanen itse arvioi, että korvausmuutos tulee vaikuttamaan lääkevalintoihin ja lääkehoitojen toteutumiseen. Osalle potilaista satojen eurojen lisälasku lääkkeistä saattaa olla liian korkea.

Tieto palvelee myös apteekkeja

Tutkimuksen ensimmäinen osa toteutettiin apteekeissa marras-joulukuussa, kun eduskunta oli päättänyt korvauskäytännön muutoksista.

Kyselyyn vastasi 955 tyypin 2 diabeetikkoa. Kysely toistetaan samoille asiakkaille 6:n ja 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä kyselystä.

Seurannan ensimmäisiä tuloksia saadaan näillä näkymin syksyllä 2017.

– Apteekit suhtautuivat asiaan erittäin myönteisesti. Heidänkin mielestään asiaa on tärkeä selvittää, sillä tieto palvelee myös apteekkeja tulevaisuudessa, Niskanen kiittelee