Uutinen

Anafylaksian ensiavusta toivotaan kansalaistaitoa

07.02.2018 | 10:20

Teksti : ERJA ELO


Allergia-, iho- ja astmaliitto ehdottaa, että anafylaksian ensiapuna tarvittavan adrenaliini-injektorin käyttö otetaan osaksi perustason ensiapukoulutusta.

Anafylaksialla tarkoitetaan äkillistä, vakavaa allergista yleisreaktiota. Vakavat ruoka-allergiat, pistiäisallergiat ja lääkeaineallergiat ovat tyypillisimpiä anafylaksian aiheuttajia.

– Anafylaksian oireet kehittyvät nopeasti. Oikea ja nopea toiminta on ensisijaisen tärkeää. Pistos adrenaliini-injektorilla (Epipen, Jext) on tärkeä ensiapu vakavassa allergisessa reaktiossa. Tämän jälkeen soitetaan hätänumeroon, asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo.

Tilanne on hengenvaarallinen ilman oikeanlaista ensiapua. Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa oikealla toiminnalla voi pelastaa toisen hengen. Sen vuoksi Allergia-, iho- ja astmaliitto haluaa adrenaliini-injektorin käytön kansalaistaidoksi.

Liitto haastaa 11.2. vietettävänä 112-päivänä kaikkia opettelemaan adrenaliini-injektorin käytön. Taitoa voi harjoitella esimerkiksi työpaikoilla tai kouluissa ohjevideon avulla.

Injektorin käytön opetus ei kuulu automaattisesti perustason ensiapukoulutukseen, mutta koulutusta tilatessa sitä voi toivoa ohjelmaan.

– Tärkeintä on uskaltaa pistää! Anafylaksiaa sairastavalla tulee olla aina mukanaan adrenaliini-injektori, mutta hän voi tarvita apua pistämiseen. Tärkeämpää on pistää kuin empiä ja jättää pistämättä, Kaisa Toikko sanoo.