Pistokohdalla on merkitystä ainakin koronarokotteen tehoon. kuva: iStock
Uutinen

Tehosterokotteet on parasta antaa samaan käsivarteen

17.08.2023 | 15:05

Teksti : Erja Elo

Useita annoksia sisältävät rokotteet kannattaa antaa samaan käsivarteen joka kerralla, jotta immuunivaste tehostuu.

Samaan käsivarteen annetut rokotukset synnyttävät voimakkaamman immuunivasteen kuin annosten jakaminen eri käsiin, kertoo uusi saksalaistutkimus. Aiheesta uutisoi Läkemedelsvärlden.

Aihetta tutkittiin Saarlandin yliopistossa Saksan covid-19-rokotuskampanjan yhteydessä. Tutkimukseen osallistui yli 300 ihmistä, jotka saivat ensimmäisen annoksen ja tehosteannoksen mRNA-rokotetta Biontechilta rokotuskampanjan alkaessa.

Tutkijoiden mukaan terveydenhuollossa on erilaisia tapoja tehosteannosten antamiseen, mutta heidän mukaansa kukaan ei ole kysynyt aiemmin, mikä vaikutus käsivarren valinnalla on.

– Kysymys vaikuttaa niin banaalilta, niin triviaalilta, ettei kukaan ole aiemmin ajatellut kysyä sitä, sanoo professori Martina Sester.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Tulokset osoittavat, että tappaja-T-solujen määrä oli merkittävästi korkeampi koehenkilöillä, jotka saivat molemmat rokoteannokset samaan käsivarteen.

Tutkijoiden mukaan yksi selitys voisi olla se, että näin saadaan aktivoitua tehokkaammin kainalossa oleva imusolmuke, jolla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän T-soluissa ja vasta-aineissa.

Tappaja-T-solut eivät suoraan tuhoa virusta. Ne kuitenkin kiinnittyvät virukseen ja estävät sitä tekemästä enemmän vahinkoa. Ne myös auttavat immuunijärjestelmän isoja syöjäsoluja, makrofageja, löytämään viruksen ja tuhoamaan sen syömällä.

Saksalaistutkijat uskovat, että samaan käsivarteen annetut rokotukset voivat tarjota paremman suojan covid-19:n aiheuttamia infektioita ja vakavia sairauksia vastaan.

Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan, ennen kuin voidaan sanoa täysin varmasti, että vaikutus on sama muissa rokotteissa, esimerkiksi influenssarokotteissa.