Hyppää sisältöön

Lääkitystä karsimalla rouva piristyi ja pääsi taas liikkumaan itsenäisesti.

Tein lääkehoidon arvioinnin hoivakodissa asuvalle 91-vuotiaalle rouvalle. Hän kärsi kroonisista kivuista ja uniongelmista. Perussairauksina oli verenpainetauti, astma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja Alzheimerin tauti. 

Laboratoriokokeissa oli todettu keskivaikea munuaisten vajaatoiminta (GFR 39 ml/min). 

Ongelma 

Hoivakodin hoitajat olivat huolissaan iäkkään rouvan voinnista ja pyysivät apua lääkityksen arviointiin. 

Rouva oli hyvin väsynyt ja sekava. Hän nukahteli kesken kaiken, eikä pystynyt kävelemään muuten kuin tuettuna. Rouva oli kertaalleen kaatunut, minkä seurauksena häneltä oli murtunut kylkiluu. Kroonisia kipuja oli hoidettu erilaisilla lääkeyhdistelmillä.  

Päiväväsymyksen lisäksi rouva nukkui öisin huonosti. Unettomuutta oli yritetty hoitaa tehokkaasti, minkä seurauksena rouvalle oli päässyt kasaantumaan paljon lääkkeitä. Lääkityslistalta löytyi kaikkiaan neljä uneen vaikuttavaa lääkettä. Lääkitystä ylipäätään oli paljon.

Ratkaisu 

Unettomuuteen oli käytössä melatoniini, mirtatsapiini, oksatsepaami sekä amitriptyliinin ja klooridiatsepoksidin yhdistelmälääke. Kaikkien näiden käyttö yhdessä lisää päiväaikaista väsymystä. Myös päivällä kivun hoitoon otettavat buprenorfiini ja gabapentiini aiheuttavat väsymystä.  

Lääkkeiden yhteisvaikutuksia tarkastellessa huomasin, että buprenorfiinin ja gabapentiinin yhteiskäyttö voi suurentaa riskiä hengityslamaan ja voimistuneeseen sedaatioon.  

Ehdotin lääkärille sedaatiota aiheuttavan lääkekuorman vähentämistä. Lääkkeiden karsimisella voitaisiin helpottaa rouvan oireita: voimakasta päiväväsymystä, uniongelmia ja kaatuilua. 

Ensimmäiseksi suosittelin gabapentiinin lopettamista vaarallisen yhteisvaikutuksen vuoksi. 

Ehdotin, että unilääkityksen purkaminen aloitetaan amitriptyliinin ja klooridiatsepoksidin yhdistelmälääkkeestä. Se oli viimeisimmäksi aloitettu ja hoitajan mukaan sillä ei ollut juurikaan vaikutusta uneen. Lisäksi hoitaja epäili, että amitriptyliini aiheutti eniten haittavaikutuksia rouvalle. Suosittelin ensin annoksen puolittamista ja 1–2 kuukauden kuluttua lääkkeen lopettamista. Ehdotin myös mirtatsapiinin lopettamista. 

Lääkäri päätti lopettaa ensin gabapentiinin ja sitten mirtatsapiinin. Näiden muutosten jälkeen muutaman viikon kuluttua lopetettiin vielä amitriptyliinin ja klooridiatsepoksidin yhdistelmä siten, että annos laskettiin ensin puoleen ja neljän viikon kuluttua lääkitys lopetettiin kokonaan. 

Seuranta 

Rouvan kunto parantui kohisten jokaisen lääkitysmuutoksen jälkeen. Pari kuukautta lääkehoidon arvioinnin jälkeen voimakas päiväväsymys oli helpottanut. Rouva nukkui enää yhdet päiväunet, eikä ollut jatkuvasti unelias.  

Paras vaikutus oli kuitenkin se, että rouva kävelee tällä hetkellä omin jaloin rollaattorin kanssa. Lääkehoidon arvioinnista hyötyivät kaikki; lääkärin oli helpompi tarttua lääkitysmuutoksiin, rouvan voinnin koheneminen auttoi hoivatyössä ja ennen kaikkea rouva itse voi nyt paremmin. Lisäksi minulle tuli hyvä mieli, kun sain olla avuksi. 

Säännöllisesti Annos ennen arviota Muutos
Gabapentin 300 mg, gabapentiini 1 x 1 Lopetus
Mirtazapin 15 mg, mirtatsapiini ½ x 1 Lopetus
Klotriptyl mite     12,5/5 mg, amitriptyliini, klooridiatsepoksidi 1 x 1 Lopetus
Melatonin 3 mg, melatoniini 1 x 1 Vaihdettiin pitkävaikutteiseen 2 mg valmisteeseen
Amlodipin 5 mg, amlodipiini ½ x 1 Ei muutosta
Brintellix 5 mg, vortioksetiini 1 x 1 Ei muutosta
Furesis 20 mg, furosemidi 2 x 1 Ei muutosta
Kalcipos-D forte 500 mg/20 µg, kalsium, D3-vitamiini 1 x 1 Ei muutosta
Lisinopril 10 mg, lisinopriili 1 x 1 Ei muutosta
Memantin 10 mg, memantiini 1 x 1 Ei muutosta
Opamox 15 mg, oksatsepaami ½ x 1 Ei muutosta
Norspan 5 µg laastari, buprenorfiini 1 / vk Ei muutosta
Primaspan 50 mg, asetyylisalisyylihappo 1 x 1 Ei muutosta
Thyroxin 100 µg, levotyroksiini 1–1½ x 1 Ei muutosta
Tranemax, karpalovalmiste 1 x 1 Ei muutosta
Kaleorid 750 mg, kalium 1 x 2 Ei muutosta
Parasetamoli 500 mg 1 x 3 Ei muutosta
Flixotide diskus 250 µg, flutikasoni 1 x 2 Ei muutosta
Levolac, laktuloosi 20 ml x 2 Ei muutosta
Pegorion 12 g, makrogoli 1 x 1 Ei muutosta
Xalatan silmätipat 50 µg/ml, latanoprosti 1 x 1 Ei muutosta
Tarvittaessa    
Ventoline diskus 200 µg, salbutamoli 1–2 annosta tarvittaessa Ei muutosta

Palstalla esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja. Tämänkertaisen arvion teki proviisori Jenni Sainio Käpylän apteekista Helsingistä. 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 2 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times