Hyppää sisältöön

Apteekkariliiton Inka Puumalainen korostaa, että tavoitteena tulee olla rationaalisen lääkehoidon turvaaminen, ei myynnin lisääminen. 

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on nimennyt työryhmän valmistelemaan joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista myös muualla kuin apteekeissa myytäväksi.

Valmistelun taustalla on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite parantaa itsehoitolääkkeiden saatavuutta ja laskea lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia kuluttajille ja yhteiskunnalle. Hallitusohjelmakirjauksen mukaan uudistus on tarkoitus toteuttaa lääkitysturvallisuus varmistaen.

Tarkoittaako vapauttaminen lääkkeiden lisämyyntiä?

Työryhmää johtaa STM:n Lääkkeet ja apteekkitalous -hanketta koordinoiva johtava asiantuntija Lauri Pelkonen. Lähiapteekkeja työryhmässä edustaa Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen.

Puumalainen korostaa, että saatavuuden ja kustannusten lisäksi valmistelussa ja tavoitteiden asettelussa tulee ottaa huomioon  itsehoitolääkkeiden turvallinen ja tarkoituksenmukainen käyttö.

– Tulee punnita sitä, mitä myynnin vapauttamisella itse asiassa tarkoitetaan ja haetaan. Tarkoittaako vapauttaminen lääkkeiden lisämyyntiä? Se tuskin on kenenkään mielestä tavoiteltavaa sen enempää kansataloudellisesti kuin kansanterveydellisesti. Sen sijaan tulee varmistaa, että rationaalisen lääkehoidon periaate toteutuu jatkossakin.

Esimerkiksi Ruotsissa tuore selvitys peräänkuuluttaa lisää sääntelyä itsehoitolääkkeiden apteekin ulkopuolella tapahtuvaan myyntiin.

STM:n työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran näillä näkymin helmikuussa. Takaraja valmistelulle on kesäkuun loppu.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times