Hyppää sisältöön

Apteekkiuudistuksen valmistelu etenee sosiaali- ja terveysministeriössä. Uudistusta valmisteleva työryhmä ottaa vuoden 2026 loppuun mennessä kantaa lukuisiin kysymyksiin, kuten itsehoitolääkkeiden myyntipaikkaan ja verkkoapteekkien kehittämiseen.

Mutta mitä ajattelevat päättäjät? Millainen on hallituspuolueiden kansanedustajien visio apteekkialan tulevaisuudesta? Apteekkari-lehti kysyi näkemyksiä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvilta hallituspuolueiden edustajilta.

Neliosaisen juttusarjan toisena kysymyksiin vastaa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansanedustaja Minna Reijonen. Savo-Karjalan vaalipiiriä edustava kuopiolainen farmaseutti aloitti eduskunnassa vuonna 2019 ja hän on ollut siitä lähtien jäsenenä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Juttusarjassa samoihin apteekkikysymyksiin vastaavat myös kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.), Mia Laiho (kok.) sekä Henrik Wickström (r.).

  1. Apteekki on valtaosalle suomalaisista lähin terveyspalvelu. Miten näet apteekin palvelut osana terveydenhuollon kokonaisuutta tulevaisuudessa?
    Apteekin rooli tulee korostumaan. Epäonnistuneen soteuudistuksen myötä monia palveluita jouduttaneen karsimaan. Lähipalvelut kärsivät, ja tämähän oli tiedossa jo sote-uudistusta tehtäessä. Apteekkeja on kuitenkin kattavammin kuin esimerkiksi terveysasemia Suomessa. Apteekit pelastavat sitä, mitä sote rikkoi. Kun terveyskeskusten määrä vähenee, apteekeilla on entistä suurempi merkitys, koska ihmiset tarvitsevat apua ja neuvontaa terveyden ja sairauden asioissa. Apteekilla on iso merkitys myös neuvonnan suhteen. Neuvonta on ollut asiakkaille helposti saavutettavaa ja maksutonta. Tulevaisuudessa on huomioitavaa myös rokotukset, joita mahdollisesti tullaan tekemään apteekeissa. Pitäisin hyvänä vaihtoehtona myös esimerkiksi diabetestarvikkeiden jakelua apteekeista. 
  2. Miten varmistaisit maankattavan apteekkiverkoston ja lähiapteekkipalvelut jokaiselle suomalaiselle?
    Palvelut varmistetaan turvaamalla apteekkien toiminnan edellytykset. On huomioitava myös, että apteekki on yritys ja apteekkari yrittäjä, ja yrityksen toimintaedellytykset on turvattava. Apteekkien alueiden erilaisuus on huomioitava niin suurissa kaupungeissa kuin esimerkiksi syrjässä maaseudulla. Asiakkaalla ei saa olla liian pitkä matka apteekkiin.
  3. Apteekkien taloustilanne on tiukentunut, ja apteekkeihin kohdistuvat leikkaukset uhkaavat monien apteekkien kannattavuutta. Mitä ajattelet apteekkitalouteen kohdistuvista säästötoimista ja niiden vaikutuksista apteekkien toimintaedellytyksiin?
    Suomen talous on heikossa jamassa, joten kaikkialla mietitään mahdollisia säästökohteita. Kuitenkin on huomioitava, että apteekkipalvelut ovat tärkeitä, ja apteekkien toiminta on turvattava. Myös yrittäjyys on tärkeä asia.
  4. Hallitusohjelman mukaan joitain itsehoitolääkkeitä voidaan siirtää apteekkijakelun ulkopuolelle. Mitä ajattelet tästä ja miten varmistaisit lääkitysturvallisuuden, mikäli muutoksia tehdään?
    Hallitusohjelmassa on apteekkeja koskevia asioita, jotka ovat vielä kesken. Tärkeää on huomioida, että toimintaedellytykset ovat olemassa tulevaisuudessakin. Farmaseuttinen neuvonta on tärkeää lääkeasioissa ja se on turvattava.
  5. Mihin suuntaan kehittäisit suomalaisia verkkoapteekkeja?
    Verkkoapteekkien kehityksessä apteekeilla ja apteekkareilla on varmasti ideoita.
  6. Mikä on suomalaisen apteekkitoiminnan tulevaisuus? Mihin olemme mielestäsi menossa?
    Toivon, että apteekkiverkko on tulevaisuudessa vähintään yhtä tiheä kuten nytkin. Suomalainen yrittäjä on arvokas.

Lue myös

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 1 times
Said to be thoughtful 2 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 1 times