Lasten migreenin hoidossa olisi tarvetta entistä tehokkaammille ja turvallisemmille estolääkkeille. kuva: Ingimage
Uutinen

Migreenin uutta estolääkettä tutkitaan suomalaislapsilla

03.08.2022 | 10:13

Teksti : Virpi Ekholm

Osa lapsista näyttää saavan biologisesta estolääkkeestä merkittävän avun.

Migreenin uudet biologiset estolääkkeet voivat tulevaisuudessa helpottaa monen toistuvista, vaikeista migreenikohtauksista kärsivän lapsen elämää.

Käynnissä on kansainvälinen tutkimus, jossa selvitetään CGRP-estäjä fremanetsumabin tehoa ja turvallisuutta 6–17-vuotiailla lapsilla. Tutkimukseen osallistuu Suomesta neljä keskusta: Tampereen ja Kuopion yliopistolliset sairaalat, Terveystalo Helsinki ja Terveystalo Oulu.

Lastenneurologian erikoislääkäri Mikael Raisio toimii tutkimuksen päätutkijana Tampereella.

– Mitään yllättäviä sivuvaikutuksia ei ole havaittu, ja lääkkeen tehostakin on positiivinen tuntuma. Osa hankalaa migreeniä sairastavista lapsista näyttää saavan siitä merkittävän avun, hän kertoo.

Aikuisilla on jo käytössä neljä CGRP-estäjää: eptinetsumabi, erenumabi, fremanetsumabi ja galkanetsumabi. Myös lasten migreenin hoidossa olisi tarvetta entistä tehokkaammille ja turvallisemmille estolääkkeille.

– Tähän saakka migreenin estolääkkeinä on käytetty muiden sairauksien hoitoon käytettyjä lääkkeitä. Osalla ne toimivat ihan hyvin, mutta osalla teho on riittämätön ja osalla sivuvaikutukset estävät käytön.

Pidä oireista päiväkirjaa

Jos lapsi tai nuori kärsii toistuvista migreenikohtauksista, oireista kannattaa ensin pitää päiväkirjaa. Näin saadaan parempi kuva siitä, kuinka usein kohtauksia on, kuinka vaikeita ne ovat ja mitkä tekijät ehkä altistavat kohtauksille.

– On hölmöä lähteä rakentamaan estolääkitystä, jos ensin pelataan paljon pleikkaria, jätetään aamupala väliin ja sitten tulee migreenikohtaus, Raisio kuvailee.

Kohtauslääke tulisi ottaa nopeasti oireiden alettua. Useimmilla lapsilla auttavat tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli riittävillä annoksilla. Jos niistä ei ole apua, voidaan kokeilla triptaaneja, joista sumatriptaanilla on käyttöaihe yli 12-vuotiaiden lasten hoitoon.

– Tarvittaessa triptaaneja voidaan käyttää yli 6-vuotiaille ja yli 20-kiloisille lapsille, Raisio sanoo.

Migreenin hoitoon on tulossa myös uusia kohtauslääkkeitä, joista rimegepantti sai juuri myyntiluvan aikuisille Euroopassa. Raisio toivoo, että niitä saataisiin pian myös lasten hoitoon.