Lääkehoidon arviointi on joskus salapoliisityötä
Apteekkityö, Uudistuva apteekki - 05.06.2025 at 08:38
Iäkkään miehen lääkehoidon arvioinnissa paljastui puuttuva resepti, korkea verenpaine, unohtunut kontrolli ja hankaluuksia hoitolaitteen käytössä.

Lue tiivistelmä
- 83-vuotiaan miehen lääkityksessä oli useita epäselvyyksiä.
- Mieheltä muun muassa puuttui verenohennuslääke apiksabaani, ja lääkkeiden annostelussa oli sekavuuksia. Myös miehen verenpaine oli kotimittausten mukaan liian korkea.
- Lääkehoidon arvioinnissa paljastui myös, että seurantatutkimuksia oli jäänyt tekemättä, ja miehellä on hankaluuksia uniapnean hoidossa käytettävän CPAP-laitteen kanssa.
- Puutteet korjattiin ja mies ohjattiin tarvittaviin tutkimuksiin ja uniapneahoitajalle. Miehelle kerrottiin myös mahdollisuudesta lääkkeiden annosjakelupalveluun.
Hoitaja kiinnitti huomiota, että 83-vuotiaan miehen lääkityksessä oli epäselvyyksiä, ja ohjasi hänet farmaseutin luo lääkityksen arviointiin.
Puolisonsa kanssa asuvalla seniorilla oli useita perussairauksia, muun muassa verenpainetauti, korkea kolesteroli, eturauhasen liikakasvu, tyypin 2 diabetes ja uniapnea. Muutama kuukausi aiemmin eturauhasen höyläyksen yhteydessä sattumalöydöksenä hänellä oli todettu myös eteisvärinä.
Eteisvärinän hoitoon oli määrätty säännölliseksi lääkkeeksi antikoagulantti eli verenohennuslääke. Apiksabaani-nimistä verenohennuslääkettä ei kuitenkaan miehen kotoa löytynyt.
Muutenkin lääkkeiden annostelussa oli sekavuuksia. Mies jakoi päivittäiset lääkkeensä dosettiin itse, mutta dosetissa oli vain osa käytössä olevista lukuisista lääkkeistä. Osa oli lääkepakkauksissa. Mies ei itse osannut kertoa syytä tähän.
Tilapäinen lääke olikin säännöllinen
Farmaseutti havaitsi arviointia aloittaessaan, että verenohennuslääkettä oli aluksi kirjoitettu epähuomiossa vain kahden kuukauden annos, vaikka kontrollikäynti kardiologin luo oli sovittu kolmen kuukauden päähän. Käynnin yhteydessä asia ei tullut esiin ja kardiologi oli kirjannut tietoihin kaiken olevan kunnossa.
Mies oli itse ihmetellyt asiaa, mutta koska uutta reseptiä ei kirjoitettu, hän oli olettanut, että lääkitys oli tilapäinen ja sen oli tarkoituskin loppua.
Samalla kävi ilmi, että miehelle ei ollut kirjoitettu B-lausuntoa verenohennuslääke apiksabaanista. Uudemman polven verenohennuslääkkeet ovat rajoitetusti peruskorvattavia, eli Kela-korvauksen edellytyksenä on lääkärin kirjoittama B-lausunto. Terveyskeskuslääkäri laati B-lausunnon ja kirjoitti samalla uuden reseptin verenpainelääkkeestä.
Verenpaineen hoito on yksilöllistä ja vaatii seurantaa
Arvioidakseen verenpainelääkityksen toimivuutta farmaseutti pyysi miestä suorittamaan verenpaineen kotimittaussarjan. Verenpainetaso osoittautui reilusti kotimittaustavoitetta korkeammaksi, eli lääkitys ei ollut kunnossa.
Korkean verenpaineen hoito vaatii usein yhdistelmälääkitystä, jotta tavoitearvot saavutetaan. Miehellä oli käytössä jo beetasalpaaja ja munuaisten kautta vaikuttava valsartaanilääke. Kolmanneksi lääkkeeksi määrättiin verisuonia laajentava felodipiini.
Kaikki verenpainelääkkeet eivät sovi kaikille, ja toimivan lääkepaletin löytäminen vaatii usein kokeilua. Näin kävi tässäkin tapauksessa. Felodipiini aiheutti miehelle ikävää alaraajojen turvotusta. Se lopetettiin ja kolmanneksi verenpainelääkkeeksi määrättiin nesteenpoistolääke. Tämä osoittautui toimivaksi lisäksi aiempaan lääkitykseen; kuukauden päästä seurannassa paineet olivat tavoitearvoissa.
Sivulöydöksinä unohtunut kontrolli ja ongelmia hoitolaitteen käytössä
Lääkehoidon arviointi paljastaa lääkkeisiin liittyvien ongelmien lisäksi usein myös unohtuneita mittauksia ja seurantoja. Miehen kohdalla havaittiin, että kakkostyypin diabeetikoilla vähintään kolmen vuoden välein tehtävät diabeettisen retinopatian eli silmien verkkokalvosairauden seulontakuvaukset olivat unohtuneet. Edellisen kerran silmät oli kuvattu vuonna 2019.
Asia korjattiin ja mies sai lähetteen tutkimukseen.
Lääkehoidon arviointi on asiakkaalle luonteva tilanne tuoda esiin mahdolliset hankaluudet lääkkeenotossa tai hoitolaitteiden käytössä. Tässä arviointitapauksessa kävi ilmi, että miehellä oli hankaluuksia uniapnean hoitoon käytettävän CPAP-laitteen kanssa. Mies koki, että laite ei toiminut kunnolla.
Hänet ohjattiin uniapneahoitajalle, joka tilasi laitteeseen uusia osia ja opasti laitteen oikeaan käyttöön.
Farmaseutti kertoi miehelle myös apteekkien tarjoamasta lääkkeiden annosjakelupalvelusta. Lukuisien perussairauksien hoito vaatii useita lääkkeitä ja vaikka miehellä ei todettua muistisairautta ollut, lääkkeiden otto oikein onnistuu varmemmin, kun ne toimitetaan kätevissä annospusseissa.
Kirjoittaja on LHKA-erityisasiantuntija farmaseutti. Teksti pohjautuu todelliseen lääkehoidon arviointiin. Moniammatillisessa lääkehoidon arvioinnissa (LHA, LHKA) ratkotaan erilaisia lääkehoitoon ja lääkityksen kokonaisuuteen liittyviä ongelmia. Aloitteen arviointiin voi tehdä potilas itse, omainen, hoitaja, lääkäri tai farmasian ammattilainen. Arvioinnin tekee aina erikoiskoulutettu farmasian ammattilainen. Päätökset mahdollisista lääkitysmuutoksista tekee lääkäri.