Uutinen

Lääkehoidon päivä lähestyy! Apteekeissa tapahtumia ympäri Suomea

19.03.2018 | 14:25

Teksti : INKERI HALONEN

Savonlinnassa apteekit ja sairaanhoitopiiri järjestävät yhteisen yleisöluennon.

Valtakunnallista Lääkehoidon päivää vietetään torstaina 22. maaliskuuta.

Apteekit ja terveydenhuollon toimijat ympäri Suomea osallistuvat päivään erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla. 

Tavoitteena on rohkaista suomalaisia puhumaan lääkityksestään terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja pitämään ajantasaista lääkityslistaa lääkityksestään.

– Apteekeissa järjestetään muun muassa tietoiskuja, autetaan lääkityslistojen laadinnassa ja rohkaistaan keskustelemaan lääkkeistä. Kannattaa ehdottomasti kurkata, mitä omassa lähiapteekissa tapahtuu! viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta kannustaa.

Apteekit ja Sosteri yhteistyössä Savonlinnassa

Savonlinnassa Savon apteekki, Linnanportin apteekki ja Uusi apteekki ovat järjestäneet yhdessä Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän eli Sosterin kanssa kaikille avoimen luentotilaisuuden. 

Tilaisuuden tarkoituksena on avata lääkehoidon onnistumisen ja lääkityslistan merkitystä sekä lääkehoidon arviointipalveluiden hyötyjä.

- Kun tapahtuman takana ovat kaikki Savonlinnan apteekit ja sairaala-apteekki, niin olemme saaneet ikään kuin koko lihasvoiman käyttöön ja voimme maalata vähän leveämmällä sudilla, apteekkari Timo Auvinen  Savonlinnan Uudesta apteekista  iloitsee.

Lääkitysarviointeja tehdään jo paljon, apteekin rooli vielä pieni

Savonlinnan keskussairaalassa lääkehoidon arviointeja tehdään päivittäin; viime vuonna niitä tehtiin hiukan alle 400. Arviointeja tekevät kolme osastofarmaseuttia.

Arvioinnit näkyvät myös apteekin arjessa.

- Me näemme apteekissa, että asiakkaan lääkitys on muuttunut, mutta emme tiedä, miksi. Neuvontatyömme helpottuisi ja neuvonta parantuisi, jos meillä olisi tieto tehdystä arvioinnista. Tätä keskusteluyhteyttä yritämme jatkossa rakentaa,  Auvinen toteaa.

Toistaiseksi apteekkien rooli arviointien teossa on ollut pieni, toteaa yksi yleisötilaisuuden puhujista, Savonlinnan Linnanportin apteekin  proviisori, LHKA-pätevyyden suorittanut Kaisa Huttunen.

- Olemme tehneet apteekissa jonkin verran kevyempiä lääkehoidon arviointeja, ja yleensä niissä on aina jotakin korjattavaa tai ohjeistettavaa. Asiakkaat ovat olleet apuun tyytyväisiä, Huttunen kertoo.

Katso Lääkehoidon päivän tapahtumia täältä >