Hyppää sisältöön

Suomen sosiaali ja terveys ry (SOSTE) kartoitti loka-marraskuussa potilas- ja kansanterveysjärjestöjen mietteitä apteekeista ja apteekkien palveluista. Kysely koostui pääosin avoimista kysymyksistä.

Kyselyssä kysyttiin muun muassa ”mikä apteekkipalveluissa toimii hyvin”.

– Kun tein vastauksista sanakvantifioinnin, useimmiten toistui sana ”kaikki”, kertoo SOSTE:n erityisasiantuntija Mirjami Tran Minh.

Erityisen toimivina pidettiin apteekkien asiakaspalvelua ja neuvontaa sekä apteekkilaisten ammattitaitoa.

– Etenkin haitta- ja yhteisvaikutusten neuvonta koettiin hyväksi ja tärkeäksi. Ylipäätään farmaseuttisen henkilökunnan tietotaito sai kiitosta.

Mainintoja saivat myös palveluiden nopeus, luotettavuus ja turvallisuus sekä saavutettavuus. Lähiapteekkia pidettiin tärkeänä.

Lisää terveyspalveluita apteekkiin

Kehitettävää löydettiin ennen muuta lääkkeiden saatavuudesta, niin apteekkien varastotilanteesta kuin globaaleista toimituskatkoista. Lisäksi toivottiin nykyistä pidempiä aukioloja.

Apteekkeihin toivottiin myös lisää terveydenhuollon palveluita, kuten haavanhoitoa, verenpaineen mittausta ja rokotuksia.

Osa vastaajista koki, että etenkin apteekeissa tehtyjen koronatoimien myötä yksityisyydensuoja asioinnissa oli heikentynyt.

– Mainittiin, että pleksien ja maskien takia apteekissa joutuu keskustelemaan tavallista kovemmalla äänellä.

Apteekissa halutaan asioida kasvokkain

Kyselyssä kysyttiin myös verkkoapteekin käytöstä ja itsehoitolääkkeiden myynnistä. Vain 18 prosenttia vastanneista kertoi ostaneensa lääkkeitä suomalaisesta verkkoapteekista.

– Vastaajien mukaan apteekissa halutaan asioida kasvokkain. Moni sanoi, että apteekissa on mukava käydä. Lisäksi verkko-ostamisen toimitusajat koettiin sen verran pitkiksi, että ne eivät tuo lisäarvoa.

Itsehoitolääkkeiden osalta noin puolet vastaajista oli sitä mieltä, että myynnin tulisi säilyä apteekissa. Tätä perusteltiin sillä, että kaikissa lääkkeissä voi olla haittavaikutuksia, ja ilman neuvontaa väärinkäytön riskit kasvavat liian isoiksi.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times